"Ei tasu karta, et maailm kukub kokku, kui sa oma vigu avalikult tunnistad."

Uku Uusberg, Tallinna Linnateatri peanäitejuht
RATTABUUM Mõne aastaga tuli linnatänavatele neli korda rohkem rattureid, paljud neist liiguvad kõnniteedel (0)
09. juuni 2021
Foto Ilja Matusihis

„Võrreldes 2015. aasta loendusega on rataste kasutus näiteks Liivalaia ja Vabaduse väljaku ristmikel kasvanud tolle ajaga võrreldes neli korda,” märkis rattaloenduse eestvedaja, arhitekt-linnaplaneerija Jaak-Adam Looveer. „Sügisel teeme uued loendused, et teha paremaid järeldusi kiirete rattateedelahenduste osas.“

Tänavuse loenduse raames oli näiteks Liivalaia ja Vabaduse väljakute ristmikel õhtusel tipptunnil keskmiselt 220 ratturit, sealhulgas ka erinevad tõukerattad, mis moodustavad Looveeri sõnul loendatutest umbes kolmandiku. 

Peamiselt sõidavad loenduse juhi sõnul ratastega täiskasvanud, kes kaustavad kaherattalisi suures osas töösõitudeks.

“Valdavalt sõidavad Tallinnas jalgrattaga 30-40 aastased inimesed,“ lausus Looveer. „On küll ka veidi nooremaid, aga peamiselt kasutab rattaga liikumise võimalust tööealine seltskond ja eelkõige ongi tegemist tööga seotud liikumistega, keskeltläbi pooled neist on naisterahvad.”

Ratturite ohutunne on sõidurajal suur

“Kui rääkida sellest, et kuidas ja kus täpsemalt liigutakse, siis ise loendusi läbi viinud inimesena võin öelda, et näiteks Liivalaia ristmikul liigutakse rattaga valdavalt kõnniteel, mitte rattarajal,” märkis Looveer. “Spetsiaalset rattarada kasutatakse peamiselt ainult Liivalaia ristmikult Vabaduse väljaku poole liikudes. “Kosmose” kõrval olev rada tundub vist ratturitele piisavalt turvaline. Muidu kasutavad rattaradasid ainult need, kes sõidavad pikka maad ja kelle jaoks on tähtis liikumiskiirus.”

Looveeri sõnul vajaksid praegused rattateede lahendused kindlasti läbi mõtlemist.

“Inimeste ohutunne on seal ikka liiga suur, enamus sõidab ikkagi kõnniteel, vaatamata sellele, et justkui on rada olemas. See ei tundu turvaline ja mõistlik,” tõdes Looveer.

“Kiirete lahenduste kasutusele võtmine võib muuta ühest küljest rattaradade kasutamise küll turvalisemaks, aga teisest küljest on sinna ikkagi vaja palju investeerida, sest täna ei vasta need rattastrateegia standarditele ja need tuleb turvalisemaks muuta.”

Ratturite hulga kasvuga kasvab ka õnnetuste arv

Sel kevadel ja suvel liigub ratastega veel enam inimesi, kui varasematel aastatel ja seega juhtub nendega ka paratamatult rohkem õnnetusi. Et tänavune hooaeg on alles äsja alanud, ei saa täpset võrdlust veel esile tuua, ent õnnetuste arv näitab aasta-aastalt kasvutendentsi.

“Tänavu on jalgratturite osalusel Tallinnas juhtunud 36 inimkannatanutega liiklusõnnetust, mida on mullusest 24 võrra vähem. Samas ülemöödunud aastal samal ajal juhtus jalgratturite osalusel 23 ja aastal 2018 veel kahe võrra vähem ehk 21 liiklusõnnetust,” ütles Põhja prefektuuri Liiklusjärelevalvekeskuse juht Hannes Kullamäe.

Möödunud aasta suur õnnetuste arv on Kullamäe sõnul seotud kindlasti ka tõsiasjaga, et talv oli väga soe, mis võimaldas ka talvekuudel jalgrattaga liigelda.

Nagu igal aastal, kavatseb politsei ka tänavu rattasõidu tipphooajal kaherattalistega liiklejatele rohkem tähelepanu pöörata.

“Kergliiklejad, nende seas jalgratturid, on suvisel ajal alati meie kõrgendatud tähelepanu all. Seetõttu on meil näiteks Tallinnas regulaarselt väljas ka jalgratastel liikuvad politseipatrullid, kelle eesmärk ongi juhtida jalg- ja tõukeratturite tähelepanu ohutu liiklemise põhimõtetele,” märkis Kullamäe, kelle sõnul on politsei ka tänavu pidanud lisaks hoiatamisele kirjutama mitmele ratturile välja ka trahvi.

“Möödunud nädalal hoiatasime erinevate rikkumiste puhul 20 jalgratturit ja 22 kergliikuri juhti. Trahvima pidime kokku kaheksat jalgratturit, kes sõitsid näiteks käed lahti või kasutasid sõidu ajal nutiseadmeid. Trahvi määrasime ka üheksale kergliikuri juhile, sest sellega sõideti kahekesi ja mitte üksi, nagu ette nähtud.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.