"Ei tasu karta, et maailm kukub kokku, kui sa oma vigu avalikult tunnistad."

Uku Uusberg, Tallinna Linnateatri peanäitejuht
Eesti tühistas kehtestatud lennukeelu Valgevene ettevõtetele (0)
10. juuni 2021
Ilja Matusihis

Kuna EL-i nõukogu kehtestas Valgevene ettevõtetele lennukeelu, pole Eesti kehtestatud keeld enam vajalik ning valitsus tühistas selle, vahendas BNS.

Kuna 4. juunist hakkasid Valgevene suhtes kehtima Euroopa Liidu nõukogu poolt kehtestatud sanktsioonid, muutub Eestis Valgevene jaoks lennukeelu kohaldamise õiguslik alus ja valitsus tunnistab Eesti lennukeelu kehtetuks, edastas valitsuse pressiesindaja. See tähendab, et EL-i nõukogu kehtestatud sanktsioonide alusel ei tohi Valgevene lennuettevõtjad kogu EL-i, sealhulgas Eesti, territooriumil maanduda, sealt õhku tõusta ja EL-i õhuruumist üle lennata. Seetõttu ei ole Eesti valitsuse eraldi sanktsioon enam vajalik.

Lennukeeld kehtestati seoses Ryanairi reisilennuki Valgevene poolt jõuga ümbersuunamisega Minski 23. mail. Valgevene sõjalennuki MIG-29 osalusel ja pommiähvarduse ettekäändel sunniti maanduma reisilennuk, mis oli teel Ateenast Vilniusse. Lennuki pardal oli üle 100 reisija 17 riigist, sealhulgas EL-i liikmesriikidest. Valgevene ametivõimud pidasid kinni lennul viibinud Valgevenest pärit sõltumatu ajakirjaniku, Telegrami-kanali NEXTA kaaslooja Raman Pratasevitši koos kaaslasega.

EL-i riigipead ja valitsusjuhid mõistsid Valgevene võimude tegevuse karmilt hukka  ja nõudsid kinnipeetute viivitamatut vabastamist. Lisaks lennukeelule leppisid EL-i liidrid ülemkogul kokku, et EL valmistab kiiresti ette ja kehtestab lisasanktsioonid Valgevene ametiisikutele ning režiimiga tihedalt seotud ettevõtetele ja töötab välja majandussanktsioonid. Lennukeeld on osa sellest paketist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.