"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Pirita kloostrivaremed saavad väärika piirdeaia (0)
11. juuni 2021

Järgmisel nädalal alustatakse Pirita kloostrivaremete ala piirdeaia ja paekivimüüritise rekonstrueerimist, restaureerimist ja taastamist. Tööd lähevad maksma 150 000 eurot.

„Pirita kloostrivaremeid ümbritsev piirdeaed on nagu vaese mehe lapitud kuub – see koosneb mitmest eri stiilis piirdest. Eriti torkab silma paekivimüüritisel olev ajast ja arust võrkaed, mis kohe kuidagi ei sobitu vanade ja väärikate kloostrimüüride ega paekivimüüritisega. Võrk paigaldati 1980. aasta olümpiapurjeregati ajaks. Aiavõrk ja postid on roostetanud, mõlkis ning müüri sisse betoneeritud postide kinnitused on lõhkunud müüritist. Võrkaed ei paku silmailu ega vasta muinsuskaitse nõudmistele,” möönis Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat.

Ta lisas, et trööstitus seisus on ka ligi pooleteise meetri kõrgune paekivimüüritis. „Selles on lahtisi ja pragunenud kive, kohati on müür sammaldunud ja puujuured end kivide vahele ajanud. Müüritist on parandatud n-ö käepäraste vahenditega, paekivide vahele on topitud sinna sobimatuid väikeplokke. Müüritisepealsed paeplaadid on lagunenud,” tõdes Liinat.

Tööde käigus olemasolev Pirita kloostri surnuaia umbes 175 meetri pikkune kivimüüritis remonditakse ja restaureeritakse. „Lisaks tuleb paekividest uuesti üles laduda kahe ja poole meetrine müürilõik, sest see on täiesti hävinenud,” lisas Liinat.

Remonditakse, restaureeritakse ja taastatakse müüri mõõtmeid ja kuju säilitades ning algupärast kuju järgides. „Näiteks ei tohi müüritise restaureerimisel kasutada kive, mis on kaevandatud suure vibratsiooniga meetodiga. Paekivid ja -plaadid müüritise jaoks toodab Pärtli talu karjäär Maardu mõisa lähedal. Vuukide parandamisel tuleb kasutada kvaliteetset, kodumaise ehituslubja baasil valmistatud mördi- ja krohvisegu,” kirjeldas Liinat eesootavat tööd.

Kogu võrkaed demonteeritakse ja välja tõmmatakse müüri sees olevad metallpostid. Uus piirdeaed ja väravad rajatakse kuumtsingitud terasest. Müüritisele rajatav terasest aed saab musta värvitooni, et see harmoneeruks surnuaia sepisväravatega.

Kokku tuleb rajada veidi üle 500 meetri uut aiapiiret.

„Rekonstrueerimise ja restaureerimise tulemusena saab Pirita kloostrivaremete ala ühtses stiilis väärika piirdeaia. Müüritise taastamisel juhindutakse ajalooliselt kasutatud materjalidest ja teostusviisist,” kinnitas Liinat.

Tööd kloostrivaremete ala piirdeaiaga plaanitakse lõpetada 5. augustiks 2021.

Töid teeb Pirita linnaosa valitsuse tellimusel Trust Ehitus OÜ. Tööde lepinguline maksumus koos käibemaksuga on 153 094 eurot.

Piirdeaia korrastamise on heaks kiitnud Tallinna linnaplaneerimise ameti muinsuskaitse osakond.

Piirdeaia korrastamise tegevuskava ja projekti on koostanud Arhitektuuribüroo A&K OÜ.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.