"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Autorid nõuavad Vichmanni firmalt kümneid tuhandeid eurosid (0)
13. juuni 2021
Rene Suurkaev

Eesti Autorite Ühing nõuab kohtu kaudu suurärimees Marcel Vichmanni Best Idea OÜ-lt Saku suurhallis mitmel aastal jõuluüritustel esitatud muusika eest kümneid tuhandeid eurosid, vahendas BNS.

Muusika autorid pöördusid kohtusse, et saada Best Idea OÜ korraldatud üritustel “Jõulugala 2017”, “Jõulugala 2018” ja “Jõulugala 2019” avalikult esitamisele tulnud lugude eest litsentsitasu.

Autorite ühingu kinnitusel tasus Best Idea OÜ üritustel “Jõulugala 2017” ja “Jõulugala 2018” esitamisele tulnud lugude eest muusika autoritele üksnes osaliselt ja “Jõulugala 2019” eest ei ole tasunud üldse.

Muusika autoreid koondav Eesti Autorite Ühing pöördus kohtusse, kuna Best Idea OÜ keeldus samadel alustel tasumisest, kui seda teevad teised sarnaseid üritusi korraldavad turuosalised. Ühingu kinnitusel on kokku muusika autoritel jäänud saamata üle 30 000 euro.

“Muusika autoritele on see teine kord käia kohut Best Idea OÜ-ga seoses “Jõulugala” üritustega. Kohus mõistis 2017. aastal Best Idea OÜ-lt muusika autoritele litsentsitasu välja aastatel 2014, 2015 ja 2016 toimunud “Jõulugala” ürituste eest autorite poolt nõutud ulatuses,” ütles EAÜ-d esindav Ellex Raidla advokaat Mari Must BNS-ile.

Best Idea esindaja, vandeadvokaat Andrei Svištš ütles BNS-ile, et jõulupidudest, kus erinevate väiksemate ettevõtete töötajad naudivad ühiselt Eesti tipptasemel muusikute esinemisi, on saanud väga populaarne formaat ning samuti on palju muusikuid, kelle jaoks need suurüritused on aasta lõpus väga oodatud ja hinnatud teenistuse liik.

“Seetõttu on käimasolev protsess otsustava kaaluga kõikide osapoolte jaoks, sest kõige muu kõrval paneb see paika, kuivõrd mõttekas on edaspidi sellise formaadiga üldse jätkata. Ehk kas leitakse mõistlik kompromiss EAÜ tasude osas või leiab kohus, et EAÜ monopoolsed autoritasutariifid on ajale jalgu jäänud ning ei kohtle turuosalisi võrdselt, või ei ole liigse maksustamise tõttu selliste pidude korraldamine enam mõttekas. Viimane oleks kindlasti suur löök nii korraldajatele kui esinejatele, aga ennekõike nendele sadadele väikeettevõtetele, kes paraku ei jõua üksinda oma jõulupeoks sellist tippartiste rivistust esinema kutsuda,” ütles Svištš.

Harju maakohus teeb asjas otsuse 30. juunil.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.