“Kui vanemad lähevad lahku, on nad ise kriisis ja käituvad sageli nagu lapsed. Nende laps satub siis oma vanemate, kahe väikese lapse tasemel käituva täiskasvanu vahele."

Ly Rüüs, Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna juhataja
Paet: Soome valitsuse hoolimatus pendelrändajate suhtes on jahmatav (0)
13. juuni 2021
Mats Õun

“Ma olen Soomet alati pidanud korrektseks, kokkuleppeid austavaks ja maailmale avatult vaatavaks moodsaks riigiks. Riigiks, mille toimimise mitmetest aspektidest on ka Eestil eeskuju võtta,” kirjutab Europarlamendi saadik Urmas Paet sotsiaalmeedias.

Paet kritiseerib põhjanaabrite valitsust riigi lukushoidmise eest, mis tähendab jahmatavat hoolimatust Eesti ja Soome vahet pendeldava tööjõu suhtes, vahendas BNS.

“Seda kummastavam on olnud vaadata, kuidas Soome valitsus on viimase poolaasta või pisut enama aja jooksul käitunud. COVID-i vastu võitlemise ettekäändel on Soome valitsus end sisuliselt Euroopa vaba liikumise ruumist välja kirjutanud ning pole püüdnudki leida tasakaalupunkti vaba liikumise kokkulepete, inimlikkuse ja COVID-i-vastase tegevuse vahel. Uks kinni ja kõik. Loomulikult mõjutab see valik kõigi teiste Euroopa riikide inimesi ka, kuid kõige rohkem vahetuid naabreid. Peale selle on piiride sulgemisel meie piirkonnas ka otsene julgeolekudimensioon.”

Soome majandus vajab Eesti inimesi oma tööturule

“Jah, eestlased ei saanud viimasel talvel külastada Soome jõuluvana ja suusakeskusi. See on arusaadav,” nendib Paet. “Samas on aga Soome majandus aastaid vajanud justkui tuhandeid Eesti inimesi oma tööturule, mis pole enamiku nende inimeste jaoks lihtne valik. Ja nüüd äkki pandi need tuhanded inimesed valiku ette – kas töö või kodu. See pole aus ega inimlik. Samas kui tervishoiukaitse seisukohast on olnud turvalist liikumist võimalik tagada testimisega ja viimastel kuudel ju ka vaktsineerimisega. Nii nagu teised Euroopa riigid on seda teinud. Seda pole aga Soome valitsus arvestanud. Niisiis on kujunenud pilt, et tegemist polegi niivõrd tervishoiuküsimusega, vaid millegi muuga. Sooviga Eesti inimesed Soome tööturult välja suruda, sooviga teenida mingeid punkte kohalikus avalikus arvamuses või veel millegi kolmandaga. Ausam olnuks siis nii öeldagi ja asju õige nimega nimetada.”

“Kahjuks on inimlikkuse ja terve mõistuse kaost näiteid veelgi. Kui hilisõhtused Soome Finnairi lennud Helsingist Tallinna tühistati, siis pidid reisijad koos lastega veetma öö lennujaama pinkidel, olgugi et lennujaama kõrval on mitu toimivat hotelli,” meenutab Paet. “Aga niinimetatud tervisekaitse ettekäändel neid inimesi sinna ei lastud. Ma ei saa lõpuni aru, miks Soome valitsus nii teeb. Eriti miks ikka veel, kui paljud on vaktsineeritud, testimine laialt levinud. Kogu muu Euroopa on avatud. Jah, soovitakse näha vaktsineerimistunnistust või testi, kuid liikumist ei keelata. Olukorras, kus Soome on kinni välismaalastele, seal hulgas töötajatele mujalt, on Soome viimane nakatumisnäitaja 100 000 elaniku kohta 30,08. Samas on see Poolas 24, Maltal 12, Bulgaarias 40. Palju erinev pole pilt ka näiteks Saksamaal ja Itaalias, kus Euroopa Liidu isikute vaba liikumine erinevalt Soomest toimib. Seega ka neid arve vaadates pole vastust, miks Soome valitsus jätkab sulgemist ning ka Euroopa Liidu vaba liikumise põhimõtte rikkumist.”

“See, kui hoolimatult on Soome valitsus oma naabermaa inimeste suhtes  äitunud, on jahmatav ja jätab jälje. Ennekõike nende inimeste suhtes, kel on Soomes töö ja kodu Eestis. Euroopa Liidu vaba liikumise ruumis seada inimesed sellise karmi valiku ette on ebainimlik. Ja see pole ju lõppenud. Jah, olen teinud formaalse sammu ning pöördunud Euroopa Komisjoni poole, et see aitaks Euroopa Liidu kokkulepete rikkumist lõpetada, kuid see pole peamine. Sisuliselt on oluline see, et kuidas Soome riik üldse nii käituda saab. Kuhu sai see tasakaalukas ja inimlik põhjanaabri valitsus, keda olen pikka aega sellisena tundnud ja lugu pidanud. Hoolimata sellest, milline poliitiline koalitsioon on olnud,” märgib Paet.

Kiri näitavat valitsuse aktiivset tööd

“Täpp i-le on paraku Soome peaministri Marini reaktsioon Eesti kolleegi murekirjale. Tsiteerin: “Soome peaministri sõnul tõukub Kaja Kallase avalik kiri osaliselt Eesti sisepoliitikast, on mõeldud näitamaks Eesti kodanikele, et valitsus on aktiivne, töö käib”.”

“Mis arusaam see on?” küsib Paet enda postituses hämmeldunult. “Tuhandete inimeste tõsine mure ei tohi ühegi riigi peaministrile olla lihtsalt poliittehnoloogia ja mäng näilisusega. Ka Soome peaministrile. Lisaks on piiride sulgemisel inimeste isiklike suurte murede kõrval ka julgeolekualane mõõde. Seda eriti meie geopoliitilises piirkonnas, mis on Soomel ja Eestil ühine. Meeldib see siis praegusele Soome peaministrile või mitte.”

“Piiride sulgemine ja üksteisest kaugenemine siin meie Põhjala ja Balti piirkonnas teeb meid kõiki nõrgemaks ja haavatavamaks,” hoiatab Paet.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.