"Inimene peaks saama pühendada end lihtsalt oma elu elamisele. Linnaasutused peaksid olema heas mõttes justnagu nähtamatud – osutades linnakodanikule teenust nii, et nad ise meeldegi ei tule."

Tallinna linnasekretär Priit Lello
VIDEO! Elevandid naudivad jahutavat suplust (0)
13. juuni 2021
Inari Leiman

Suur suvi on käes ning kooliaasta lõpu puhul on loomaaed täis rõõmsalt sädistavaid lastegruppe, kes siinsete loodushariduse spetsialistide toel ahmivad endasse teadmisi elusloodusest, elurikkusest, liigikaitsest ja elupaikade hoidmisest. Alates mai algusest on loomaaia loodusharijate poolt läbi viidud pea 170 õppeprogrammi erinevatele vanuseastmetele lasteaiast gümnaasiumini.

Neljapäeval Aleksei Turovski loodusteemalise mälumänguga alanud loodusfestivali programm, mis keskendub koostööle looduses, jätkub nädalavahetusel loomaaia mesilas ja Veskimetsa õpperajal, lisaks toimuvad põnevad ekskursioonid.

Kalakajakad kaitsevad poegasid

Sise-Aasia loomade aedikutes võib näha tähtsalt patseerimas ristpardipaari. Posti otsas ja katuseveerel istuvad kalakajakad annavad valjude hüüatusega märku, et läheduses on pojad, keda nad ei kõhkle kaitsmast. Veskimetsa vabaõhunäitusel võib kohata kõdust ja puidujäätmetest toituvat suurt seatigu.

Hiina sinivihm troopikamaja ukse kohal on õitsemisega algust teinud. Maailma väikseimad ahvid kääbusmarmosetid, nagu ka ülejäänud küünisahvid, kogunevad juba hommikul õue putukaid jahtima. Vaarid, rohepärdik ja rookass mõnulevad päikeselaikudes, karakal aga uneleb aedikurohtu vajutatud asemel. Tüügassead naudivad liival tukkudes rannailma, kuid valvsusel kaduda ei lase. Jääkarud lustivad kahekesi sillerdavas vees. Elevant Carl käib regulaarselt suplemas. Muskusveised aga püüavad talvekarvast vabaneda.

Luitekassid said aedikusse uued liivahunnikud ja pisikese majakese. Pesukarudega viiakse läbi treeninguid ja neile antakse erinevaid toiduotsimise ülesandeid.

Elevantidele pakuti uudse toiduobjektina papaiat. Elevandiemandad eelistasid apelsini, aga Carl pistis kõik aedikusse laotatud papaiapoolikud siiski kinni.

Loomaaia linnutiikidel elav sookilpkonn läks ka tänavu taas rändama nagu mitmel varasemalgi aastal. Tähelepanelikud loomaaednikud toimetasid ta turvaliselt tagasi tiigile. Läinud aastal sündinud kahest kaamelipojast noorem ja tumedam aga leidis endale uue elupaiga Lõuna-Eestis.

4. juunil munes paksunahaliste majas elav ohualdis Madagaskari endeem Standingi päevageko – munadepaar paigutati inkubaatorisse.

Naarits Hildegardil on pesas kasvamas seitse poega, neli poissi ja kolm tüdrukut. Liigikaitseuuringute keskusel on nüüd ka oma instagrammi konto conservationresearch_tlnzoo, kus saab jälgida naaritsauudiseid ja keskuse tegemisi.

Linnugripi tuvastamine

Teisipäeval tuvastati loomaaia jääkosklal linnugripp. Põllumajandus- ja toiduamet kontrollis seejärel loomaaia linde ja nende pidamistingimusi ning leidis, et kasutatavad bioturvalisuse meetmed on piisavad välistamaks taudi levikut. Loomaaed jääb külastajatele avatuks, kuid loomaaia veelinnud on jätkuvalt karantiinis. Vaata täpsemalt siit.

Täna on 100. sünniaastapäev Tallinna loomaaia tähelepanuväärsel ja armastatud direktoril Károly Jacob Sternil. 1961. aastal loomaaeda juhtima asunud Ungari ja Saksa-Eesti juurtega Saaremaa kooliõpetaja tegi 15 aastaga kunagisest Tallinna zverinetsist rahvusvaheliselt tuntud ja tunnustatud loomaaia, tüüris seda järjekindlalt ja kindla käega ülesmäge ning seadis ka järeltulijale selged sihid silme ette. Infarkt viis loomaaiale pühendunud energilise mehe vaid 54-aastaselt.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.