"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
AINI: igat režiimi viivad täide inimesed (0)
14. juuni 2021

Pealinn küsis juuniküüditamise 80. aastapäeva puhul inimestelt: kui tähtis on ajaloolise mälu säilitamine?

“Ma arvan, et ajaloolise mälu säilitamine on tähtis. See on tähtis igale rahvusele, kelle kallal on täide viidud selliseid jõhkraid sündmusi nagu on küüditamine. Me võime küll rääkida sellest, et seda pandi toime kuritegeliku režiimi poolt tavainimeste suhtes. Tuhandeid inimesi lahutati perekondadest ja saadeti enam-vähem kindlale hukule,” tõdes Aini.

“Aga rääkides režiimidest, peame alati meeles pidama, et igat režiimi viivad täide inimesed. Selleks, et välistada nii olevikus kui ka tulevikus selliste inimeste võimule tulekut, peaksime me olema valvsad,” lisas ta.

“Eesti rahvas peaks mälestama neid küüditamisi, mis on olnud Eesti rahva suhtes Nõukogude okupatsiooni ajal – nii juuni kui ka märtsi küüditamist. Aga kindlasti laiemalt ajaloolises plaanis ei olnud kannatajateks ainult Eesti inimesed, vaid Nõukogude võim samamoodi deporteeris väga palju teisi inimesi üheks kohast teise. Ka teistes riikides on toimunud täpselt samasuguseid rahvuspõhiseid deporteerimisi ja küüditamisi.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.