"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Juuniküüditamise 80. aastapäeval kõlab Tallinnas Erkki-Sven Tüüri „Reekviem“ (0)
14. juuni 2021
Kaupo Kikkas

Esmaspäeval, 14. juunil möödub 80. aastat päevast, mil Siberisse küüditati üle 10 000 eestimaalase. Selle peale mõeldes toimub 14. juunil kell 19 Tallinna Jaani kirikus kontsert „Mööda linnuteed”, kus ühtlasi tuleb ettekandele Erkki-Sven Tüüri „Reekviem“. Esitavad Collegium Musicale ja Eesti Sinfonietta, dirigent Endrik Üksvärav.

„Soovime kontserdiga pakkuda hingekosutus sellesse nii paljusid inimesi puudutavasse raskesse päeva, mis muutis kümnete tuhandete inimeste elusid. Usun, et muusika abil saab leevendada valu, muusika ravib. Samuti annab muusika meile jõudu minna edasi, vaadata tulevikku,“ ütles dirigent Endrik Üksvärav. 

Kontserdil tuleb ettekandele: 

Erkki-Sven Tüür Canticum Canticorum Caritatis (2020)
Reza Mortazavi Me leiame rahu (2020), Eesti esiettekanne
Erkki-Sven Tüür Reekviem (1994)

Solistid Helina Kuljus (sopran) ja Oliver Povel-Puusepp (tenor)
Collegium Musicale
Eesti Sinfoinetta
Kontsertmeister Johannes Põlda
Dirigent Endrik Üksvärav

Kontsert toimub koostöös Tallinna kultuuri- ja spordiametiga. 
Kontsert on tasuta.

Tallinnas tegutsev Eesti tippkammerkoor Collegium Musicale on tuntud ja tunnustatud oma kõla ja kõrgetasemeliste esituste poolest. Koori asutaja ja dirigent on Endrik Üksvärav. Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega, eriti oluline on eesti heliloojate looming. Lisaks a cappella teostele esitatakse suurvorme.

Koori kümne tegevusaasta sisse jäävad lisaks Eestile kontserdid ja festivalid Itaalias, Prantsusmaal, Venemaal, Saksamaal, Tšehhis, Poolas, Soomes, Maltal, Iisraelis, Liibanonis, Kreekas, Hollandis ja Jaapanis. Olulistest festivalidest saab välja tuua näiteks Rhein Vokal ja Schleswig-Holstein Saksamaal, Al Bustan International Festival Liibanonis, Moravsky Autumn Brnos, Tšehhis ja Wratislavia Cantans Poolas. Kollektiividest kindlasti Helsingi Barokkorkester (Soome), Raschér Saxophone Quartet (Saksamaa), NFM Leopoldinum Kammerorkester (Poola) ja barokkansambel Barrocade (Iisrael). 

Koori tegevust toetavad Kultuuriministeerium, Kultuurkapital, Tallinna linn ja AS Ida-Tallinna Keskhaigla.

2017 võitis koor EBU rahvusvahelise koorikonkursi „Let the People Sing“ Grand Prix. Eesti Kooriühing on tunnustanud Collegium Musicalet kolmel korral „Aasta koori“ tiitliga (2017, 2014 ja 2011). 
Eesti Kultuurikapitali Helikunsti Sihtkapital tunnustas kammerkoori Collegium Musicale ja dirigent Endrik Üksväravat 2018. aastal aastapreemiaga Eesti koorimuusika särava edendamise ning pühendunud ja kõrgetasemelise tutvustamise eest nii Eestis kui ka välismaal.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.