"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Päästjad korraldavad neljapäeval Stenbocki maja ees piketi (0)
14. juuni 2021
Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

Eesti päästeala töötajate ametiühing (EPTAÜ) korraldab neljapäeval Stenbocki maja ees piketi, kuna valitsus ei täida nende hinnangul oma lubadust väärtustamaks päästjate tööd õiglaselt ning ühtlasi protesteeritakse sisejulgeoleku kärpeplaani vastu.

Päästjate väitel võib sisejulgeoleku kärpeplaan tuua kaasa 3–4 päästekomando sulgemise, jätta töötuks suure hulga päästjaid ning politseinikke, kahjustades sellega oluliselt elanikkonna turvalisust.

“2018. aastal andsid poliitikud lubaduse tõsta päästjate palk hiljemalt 2023. aastaks võrdseks Eesti keskmise palgaga. Vastupidiselt lubatule on päästjate olukord aga hoopiski halvenenud. Päästja palga mahajäämus Eesti keskmisest töötasust on kasvanud 2018. aasta 357 eurolt 405 eurole 2021. aasta I kvartalis,” ütles EPTAÜ peausaldusisik Kalle Koop.

Tema sõnul ei iole lahendust probleemile näha, kuna juba käesoleva aasta I kvartalis ületas Eesti keskmise palga protsentuaalne kasv valitsuse poolt päästjatele lubatud kolmeprotsendilist palgatõusu ning koos kiire majanduskasvuga jätkub ka keskmise palga tõus, mistõttu päästjate olukord halveneb veelgi.

“Samas on valitsus andnud kõikidele ministeeriumitele korralduse kärpida 2022. a tegevuskulusid 5 protsenti. EPTAÜ hinnangul on tegemist läbi mõtlemata otsusega, kuna sisejulgeoleku valdkonnas ei ole nii suur eelarvekärbe ainult tegevuskulude arvelt teostatav. Paratamatult tuleb vähendada ka personalikulusid, mis tähendab inimeste koondamist. Esialgsed arvutused näitavad, et töötuks võib jääda 100 päästjat ja sulgemisele minna 3–4 päästekomandot, mis tähendab Eesti elanikkonnale olulist turvalisuse langust,” ütles ta.

EPTAÜ ootab valitsuselt vastutustundlikku käitumist ja läbipaistvat tegevust. Päästjatele antud palgalubadus tuleb täita ja kõikidele kärpimistele peavad eelnema mõjuanalüüsid.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.