"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Härma: India tüvega nakatumised on viimase 10 päevaga kahekordistunud (0)
16. juuni 2021
Mari-Anne Härma Foto Mats Õun

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma märkis kolmapäevasel pressikonverentsil COVID-19 hetkeolukorra kohta Eestis, et kuigi ollakse nakatumises keskmisel tasemel, siis on ohuks India tüvega viirus, mis on viimase 10 päevaga kahekordistunud.

“Hetkel oleme nakatumistega keskmisel riskitasemel ehk kollases. Vaktsineeritud inimestel on nakatumisvõimalus madal, kuid vaktsineerimata inimestel kõrge,” ütles ta.

Härma sõnul on sissetoodud juhud põhiliselt Venemaalt ja Ukrainast. “Reisilt saabunute hulgas on nakatunuid järjest vähem ning ka Euroopas tervikuna langeb nakatumine. Kui aga Eestisse nakkus sisse tuuakse, siis sel on suur mõju,” selgitas Härma.

Venemaal on ulatuslikum India tüve levik

Härma tõi näiteks, et Venemaalt sissetoodud juhul oli tegemist India tüvega ning sellega oli kohe 40 kohalikku nakatumist seotud.

“Kahtlus on, et Venemaal on ulatuslikum India tüve levik, kui on ametlikud andmed. Venemaa haigestumine on erakordselt kiires  kasvus praegu,” nentis ta.

“India tüvega nakatumised on viimase 10 päevaga kahekordistunud. Kuigi haigestumisnumbrid langevad ja hetkel me ei näe, et India tüvi oleks toonud kaasa kasvu, siis juuni lõpuks võib see India tüvi ehk delta tüvi olla domineeriv,” ütles Härma.

Härma sõnul nakatuvad praegu peamiselt vaktsineerimata inimesed ja ka haiglaravi vajavad rohkem vaktsineerimata inimesed. Sügisel tõenäoliselt saabuva kolmanda viiruselaine ootuses on Härma hinnangul oluline anda meditsiinisüsteemile võimalikult palju hingetõmbeaega.

Haiglad vajavad hingetõmbeaega

“Oluline on see, et haiglad ja haiglasüsteem saaks natukene puhata. Meie arstid ja õed – neil on vaja taastuda. Kohe ei ole me valmis minema kolmandasse lainesse. Praegu vaadatakse üle kõik viimase perioodi kogemused, palju õpiti ka üleeelmisest lainest,” tõdes Härma, kelle sõnul on äärmiselt oluline võimalikult suure hulga inimeste kaitsepookimine.

“Vaktsineerimine tuleb viia inimestele võimalikult lähedale, et inimene saaks seda teha ilma pikkade järjekorrata. Mida lihtsam ja hõlpsam see inimesele on, seda rohkem peaks see vaktsineerimist soodustama,” nentis ta.

“Kuigi juuni lõpuks on hinnanguliselt 35 protsenti elanikkonnast täielikult haiguse eest kaitstud, siis ei ole see 35 protsenti veel piisav, et olla uue laine eest kaitstud ning kui see tuleb, siis pole Eesti kuidagi eelisseisus,” ütles Härma, kelle sõnul kaitseb nakatumise leviku eest teatud määral isegi ühe doosiga vaktsineerimine.

“Kindlasti on ühest vaktsiinidoosist kasu, et nakatumist vähendada. Leidke enne jaanipäeva võimalust, et teha esimene süst,” sõnas Härma. “India tüve leviku ohuga võib suurendada vaktsineerimata vanemaealiste haigsestumise risk.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.