"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
TÖÖRÄNNE Kaja Kallas: soomlased on sama jonnakad kui eestlased (0)
16. juuni 2021
Albert Truuväärt

„Soomlased on täpselt sama jonnakad kui eestlased, me oleme ikkagi vennasrahvas ja meil on kindlasti väga palju ühiseid jooni. Seda võib seda võtta kui positiivset joont,“ ütles peaminister Kaja Kallas tänases riigikogu infotunnis.

Vastates küsimusele, miks ei ole Soome pärast korduvaid palveid ikkagi avanud oma piire töörändele, ütles Kallas, et seda põhjendatakse ikka veel võimaliku nakatumise olukorraga. „Meie epidemioloogiline olukord on olnud halvem kui Soomes, kus nakatumisnäitajad on kogu aeg olnud madalamad. Mind ennast see väga huvitab, tegelikult kogu see maailmapilt, miks on nii, et osas riikides justkui ei olegi rangeid piiranguid, aga ometi on nakatumine madalal, samas teistes riikides on kõik kinni, aga nakatumine on endiselt suurem. On selline kontseptsioon nagu kultuuriline küpsus, st mõned ühiskonnad on teistmoodi lihtsalt selle kultuurilise küpsuse tasemel,“ rääkis peaminister.

Kallas sõnul on Soome oma heade näitajate lõksus. „Igal juhul, kui nad teevad piirid lahti, siis nakatumine suureneb. Aga küsimus on selles, kui palju ta suureneb või mis riski see endast kujutab. Kas me soovime ja arvame, et me saame sellest viirusest täiesti jagu, või me seda ei suuda, mis tähendab, et me peame mingi tasemega harjuma? Meie tunnetus on see, et me peame mingi tasemega harjuma. Me seda päris välja juurida ei suuda. Selle jaoks on ka kõik need meetmed, mis me oleme mõelnud selleks, kuidas selle viirusega koos elada. Need on põhiliselt ikkagi epidemioloogilise põhjendused.“

Ta tõi esile, et Eesti on omalt poolt küll püüdnud rakendada erinevaid meetmeid piiride avamiseks. „Näiteks kas või selle, et laevadel küsitakse negatiivset testi, enne sind üldse pardale ei lasta. Võtmaks neid muresid ka Soome poolt maha ning näidata, et me oleme koostööaltid ja tahame kindlasti, et meie vaba liikumine toimiks endiselt.“

Rääkides Soome ajakirjanduses avaldatud avalikust kirjast põhjanaabrite peaministrile ütles Kallas, et see oli palve mõista nende eestlaste muresid, kes töötavad Soomes, aga kelle pered on Eestis ning kes ei ole üksteist kuude kaupa näinud. „See oli palve mõista seda muret, mis on meie, Eesti inimestel. Eesti peaministri kohustus on oma inimeste eest seista. Ma olen teinud seda väga sõbralikul moel, kasutades kõiki vahendeid, mis meil on. Ja Soome-Eesti suhted on kindlasti nii tugevad, et elasid isegi üle, kui tegelikult Eesti valitsuse liige sõimas otseselt Soome Vabariigi peaministrit. Pärast seda on Eesti-Soome suhted meil endiselt täiesti hästi toimivad,“ tõdes Kallas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.