"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO JA FOTOD: Tallinna Lastekodu Mustamäe maja sai uued pereruumid (0)
17. juuni 2021
Foto Ilja Matusihis

„Tegemist on lastega, kes vajavad erilist hoolt ja hoolitsust ning selleks ka vastavaid tingimusi. Uutes pereruumides on loodud tavapärasele kodule võimalikult sarnane elukeskkond, kus lastega tegeleb pühendunud ja professionaalne personal,“ ütles abilinnapea Betina Beškina.

Vaata galeriid (48)

Täna avati pidulikult Tallinna Lastekodu Mustamäe majas (Sõpruse pst 248) uued pereruumid, millega paranevad oluliselt laste elu- ja arengutingimused.

Abilinnapea Betina Beškina selgitas, et Tallinna Lastekodu Mustamäe maja on koduks raske ja sügava puudega lastele, praegu elab seal 21 last. „Tegemist on lastega, kes vajavad erilist hoolt ja hoolitsust ning selleks ka vastavaid tingimusi,” lausus ta. “Uutes pereruumides on loodud tavapärasele kodule võimalikult sarnane elukeskkond, kus lastega tegeleb pühendunud ja professionaalne personal.”

Beškina sõnul uuenes ka teraapiakeskus, kus laste arengut hakkavad toetama tegevus- ja loovterapeudid, logopeedid, eripedagoogid ja teised spetsialistid. “Samuti saavad lapsed füsioteraapia protseduure, mis on nende heaoluks hädavajalik,“ lisas ta. 

Juurde tuli avarust ja valgust

Lastekodu asub endise lasteaia tüüphoones, mis võeti kasutusele 1968. aastal. Vana maja ruumid olid nüüdseks amortiseerunud ega vastanud tänapäevasele põhimõttele kodu sarnasest teenuskeskkonnast. Samuti oli vajalik täiendada ligipääsetavuse tingimusi, et keskkond oleks liikumispuudega inimeste jaoks paremini kohandatud.

Rekonstrueerimistööde kahes etapis muudetakse kogu hoone ruumiprogrammi ja tehakse uus siseviimistlus, asendatakse kõik tehnosüsteemid, soojustatakse vundament ja tehakse teisi vajalikke töid. Uued pereruumid valmisid rekonstrueerimise esimeses etapis.

Abilinnapea Eha Võrk ütles, et ehituse käigus muudeti korpuse planeeringut, juurde tuli küllaga avarust ja valgust. “Remontimata tubade asemel on nüüd uued, hubased ja ilusad pereruumid, mille rajamisel on arvestatud hoolealuste vajadustega,“ selgitas ta.

Võrk ütles, et laste magamistubasid on nüüd varasema kolme asemel neli ning sinna on paigaldatud statsionaarsed elektroonilised tõstukid. “Pere kasutuses on avatud köögiga elutuba, vannituba ja dušširuum. Eraldi toa sai nüüd ka kasvataja, seda varem ei olnud. Pereruumide korpusesse paigaldati ka uus lift ning nüüd on majas kaks lifti – mõlemas korpuses oma,“ rääkis ta.

Lastekekodu keskendub traumakogemusega lapse toetamisele

Tallinna Lastekodu juhataja Meelis Kuke sõnul on lastekodu perel uute ruumide üle väga hea meel. „Vanad ruumid ei vastanud arusaamale sellest, millisena me soovime näha lastele mõeldud pereruume. Nüüd on meil oluliselt paremad võimalused laste arengu toetamiseks,“ rääkis ta.

Kukk lisas, et Mustamäe majast saab edaspidi ka kompetentsikeskus abivajavale ja puudega lastele. „Kui varasemalt renditi teraapiakeskuse ruume välja, siis nüüd hakkab teenust pakkuma lastekodu ise, keskendudes traumakogemusega lapse toetamisele,” lausus ta. “Eelkõige aitab see meie endi lapsi ja noori, kuid teraapiakeskus saab olema avatud ka teistele lastele ja noortele ning nende vanematele.“  

Rekonstrueerimise järgmises etapis valmivad veel täiendavad teraapiakeskuse ruumid, uuenevad väikelaste turvakodu ruumid ning luuakse ruumid ööpäevaringsele erihoolekande teenusele ja hoiukodu raske ja sügava puudega lastele.

Lastekodu Mustamäe maja rekonstrueerimistööd projekteeris ACTO Consult OÜ, projektiekspertiisi tegi Inseneribüroo Telora OÜ. Hoonet ehitab Ehitus5Eco OÜ ning omanikujärelevalvet teeb Pikk Silm OÜ / Ösel Consulting OÜ. Hoone sisustab Kumersaag OÜ / AS Standard. Kogu projekti maksumus 2,92 miljonit eurot.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.