Tasub vaadata, et valitsus liiga ulatuslike riiklike kulutustega hinnatõusule lisahoogu ei anna. Kehtestades seeläbi justkui kogemata täiendavat “inflatsioonimaksu."

Madis Müller, Eesti Panga president
Mart Toome: äkitselt tõusis tõeline torm, imekombel saime etenduse lõpuni mängida! (0)
18. juuni 2021
Mart Toome. Foto: Miksteater

Linnateatri näitlejat Mart Toomet võib sellel suvel näha mitmel teatrilaval. Muuhuglas mängib ta kaasa Miksteatri kogupere suvelavastuses “Saabastega kass”, mida sel suvel saab näha Kadriorus Lastemuuseumi hoovis. Kokku mängitakse kaheksa etendust, mille piletid värskelt müüki tulid. 

Ehkki mängukoht on uus, on lavastust mängitud ka varem. 2014. aastal esietendunud tükki on saanud varem näha Põlva Talurahvamuuseumis, Iloni Imedemaal Haapsalus, Viimsi Vabaõhumuuseumis ning Tartus Mänguasjamuuseumi hoovis. 

Uue teatrisuve eel meenutab “Saabastega kassis” üht peategelast mängiv Mart Toome ekstreemset kogemust, millega seda lavastust mängides tuli silmitsi seista.

“Lastemuuseum Miiamilla on väga ilus koht ja seal on seda tükki kindlasti tore mängida. Küll aga meenub kord kui mängisime Viimsi Vabaõhumuuseumis mere ääres hästi looduskaunis kohas. Meid tabas äkitselt tõeline torm! Kõik läks mauhti kottpimedaks, asjad lendasid, paduvihma sadas, rahe, tuul oli nii kõva, et raske oli püsti seista, meri peksis üle kallaste, kuulda ei olnud mitte midagi peale tuule ulgumise,” kirjeldas Toome.

“Õnneks läks see suhteliselt kiiresti mööda, meie kangelaslik publik kannatas kõik vapralt ära ja imekombel saime etenduse lõpuni mängida,” meenutab Toome värvikalt. Kogemus oli aga seda ekstreemsem, et näitleja ise peab selles lavastuses riided seljast heitma ja tünni ujuma minema. Kui mees oli seda tormi käes teinud, pälvis ta tol etendusel publikult suure aplausi. 

Pikemad ilmaprognoosid lubavad selleks suveks aga suurepärast teatriilma ja nii julgustab Toome kõiki juba varakult endale teatripileteid varuma – seda enam, et lastemuuseumi hoov, kus tänavu “Saabastega kassi” lugu lahti rullub, ei ole väga suur. 

Tegemist on etendusega, mis sobib lastele alates 5. eluaastast, ent pakub mõtteainet ja rohkelt huumorit ka täiskasvanutele. Seda, et lavastus oleks kuidagi möödunud suvedega ära kulunud, Toome ei arva.

“Muinasjutud on igihaljas materjal, nad on igal ajal aktuaalsed. Neid on  aastasadu jutustatud, edasi antud, kirja pandud ja nad ei ole tühja koha pealt sündinud. Kui vaadata, mis praegu ümberringi toimub siis minu meelest tuleks paljudel võtta “Saabastega kassi” raamatu kätte, läbi lugeda ning natukene järele mõelda. Kui Sa tahad midagi saavutada, siis Sa pead vaeva nägema, nutikas olema, nagu malemängus paar käiku ette mõtlema ja teistega arvestama. Ei saa nii, et lähed aga rind ees ja must maa on taga – sind süüakse lihtsalt ära. Tuleb osata koostööd teha. See on poliitika ABC,” võtab Mart Toome kokku selle, mis moraal tema arvates “Saabastega kassi” loos peitub. 

Selleks,et huvilised leiaksid kergemini “Saabastega kassi” raamatud üles, loovad etendustega seoses Kadrioru ja Torupilli raamatukogud augustikuus enda ruumides näitused, mis tutvustavad saabastega ja saabasteta kasside erinevaid raamatuid ja trükiseid. Samuti korraldab lastemuuseum “Saabastega kassi” joonistuste näituse, kuhu oodatakse laste joonistusi kuni 26. juulini. Vahvaimad pildid saavad ka premeeritud.

Lisainfot lavastuse kohta leiab lastemuuseumi ja Miksteatri kodulehtedelt ning Piletimaailmast

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.