"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Soome ja Eesti maksuametid alustasid reaalajas toimuva andmevahetusega (0)
18. juuni 2021
Eesti Maksu- ja Tolliameti peadirektori asetäitja Rivo Reitmann. Foto: Scanpix

“Praegu moodustavad Eesti ja Soome vahelised andmepäringud ligikaudu kolmandiku mõlema riigi kõikidest välisriikidest tulevatest päringutest. Selline andmevahetus muudab seega nii Eesti kui ka Soome maksuametite töö oluliselt lihtsamaks ja kiiremaks ning on eesrindlik näide heast koostööst riikide vahel,“ ütles Eesti Maksu- ja Tolliameti peadirektori asetäitja Rivo Reitmann, kelle sõnul aitab reaalajas andmevahetus oluliselt tõhustada koostööd piiriüleste maksurikkumiste uurimisel.

Eesti Maksu- ja Tolliamet ning Soome Maksuamet on alustanud reaalajas toimuva andmevahetusega, mis tõhustab maksukontrolli, säästab ressurssi ning parandab klientidele pakutavate teenuste kvaliteeti.

Tegemist on maailma esimese sellelaadse andmevahetusega riikide maksuametite vahel. Kui senini vahetati andmeid päringute kaudu, siis alates selle aasta jaanuarist saab Soome maksuamet Eesti kolleegidelt reaalajas andmeid maksuvõlgade kohta. Selle aasta jooksul saavad mõlemad ametid lisaks X-tee kaudu ligipääsu nii käibemaksuteabele, kui ka tööjõu- ja sotsiaalmaksu andmetele.

Reaalajas toimuv andmevahetus tõhustab piiriüleste maksurikkumiste uurimist, asutustevahelist koostööd ning muudab maksuhaldurite tööd lihtsamaks. Eesmärk on parandada ka klienditeenindust – näiteks ei pea Soomes elav või töötav Eesti kodanik tulevikus tulema Eesti Maksu- ja Tolliametisse, et taotleda Soome Maksuameti jaoks aastatulude kohta käivat tõendit.

“See, et oleme Eesti kolleegidega selle läbimurde saavutanud, on suurepärase pikaajalise koostöö tulemus. Oleme nüüd loonud tehnilise lahenduse, kuid selle alus on tegelikult üles ehitatud vastastikusele usaldusele, mis on võimaldanud meil jõuda uuele tasemele ja olla üheskoos rahvusvaheline teenäitaja,” nendib Soome Maksuameti strateegiadirektor Arto Pirinen.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.