"Inimene peaks saama pühendada end lihtsalt oma elu elamisele. Linnaasutused peaksid olema heas mõttes justnagu nähtamatud – osutades linnakodanikule teenust nii, et nad ise meeldegi ei tule."

Tallinna linnasekretär Priit Lello
FOTOD Mihhail Kõlvart: Tallinna arstid on eesliinivõitlejad (0)
19. juuni 2021
Mats Õun

Teie olete eesliinivõitlejad ning parimatest parimad. Sellel raskel ajal võtsite te arstide ja meditsiinitöötajatena esimese löögi ja vastutuse enda peale ning peatasite vastase,“ ütles Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart botaanikaaias reede õhtul toimunud tänuvastuvõtul linna haiglate meditsiinitöötajatele.

Vaata galeriid (30)

„See koroona periood oli väga õpetlik. Minu sõnavarasse tekkisid sellised sõnad, nagu „ahel“ ja „eesliin““, rääkis Kõlvart. „Ahela puhul tuleb esimesena kohe meelde viiruse levik. Viirus näitas, kuidas me kõik oleme omavahel seotud, kuidas me üksteisest sõltume ning kuidas ühest inimesest võib sõltuda nii palju. Kõik inimesed on ühe ahela osad,“ sõnas ta.

Kõlvarti sõnul süsteem ei toimi, kui see on kaootiline. „Ahel pole tugev, kui selles pole inimesi, kes võtavad enda peale rohkem vastutust kui teised. Neil on natuke rohkem julgust ning nad toetavad teisi. Kui poleks niisuguseid inimesi ahelas, siis see oleks kaos.“

Linnapea märkis, et palju kasutame viimasel ajal ka sõna „eesliinitöötaja“. „Aga kus on eesliin ja kus on eesliinitöötajad? Ajaloost me teame, et eesliinil on kõige julgemad ja need, kes võtavad esimese löögi enda peale. Need inimesed olete teie, kes te olete praegu siin, parimatest parimad,“ kinnitas ta kohaletulnutele.

Arstidelt oodatakse imesid iga päev, rääkis Kõlvart. „Ja see, mida te teete, ongi ime. Seda peab silmas pidama mitte ainult siis, kui tulevad rasked ajad, vaid iga päev. Tallinn võiks iga päev mäletada neid, kes teevad imesid ja võtavad vastutust.“

Ta kinnitas, et Tallinnal tekib see võimalus siis, kui hakatakse ehitama uut Tallinna haiglat. Sellist haiglat, mis oleks arstide ja patsientide jaoks ning mis on hinnanguks arstide tööle. „Sellel projektil on kindlasti suurem tähendus, kui ainult uus hoone. See on suunatud tulevikku. Suurim vastutus, mida üks osa ahelast saab võtta, on vastutus tuleviku eest. Teie kannate vastutust ja teete seda vastutustundlikult,“ ütles Kõlvart.

Lääne-Tallinna keskhaigla juhi Arkadi Popovi sõnul on eesliinivõitlejad need inimesed, kes vahetult võitlesid koroonaviirusega ning võtsid löögi enda peale. „Tavainimesed ei pruugi vahel mõista, kui tõsise haigusega meil ikka tegemist on olnud. Eesliinitöötajad kogesid seda vahetult iga päev, kaasa arvatud selle tagajärgedega, raskete kliinilised juhtumite ja surmadega. Arstid riskisid reaalselt oma eludega ajal, kui nad polnud veel vaktsineeritud. Nad riskisid ka lähedastega, kuid vaatamata sellele nad ei kartnud, nad tegid ennastohverdavalt seda tööd. Nad on kangelased,“ ütles Popov.

Küsimusele võimaliku kolmanda koroonalaine kohta ei julgenud haiglajuht vastata, et see jääb tulemata. „Kahjuks on selleks veel potentsiaali kui inimesed ei lähe end suve jooksul vaktsineerima ning me ei saavuta 70 protsendist täiskasvanute vaktsineerituse taset. Soovime seda täita, aga garanteerida ei saa. Viirus saab edasi levida nende hulgas, kes vaktsineeritud ei ole. Risk on olemas, kuid võrreldes kevadega on see kordades madalam,“ tõdes Popov.

Tallinna abilinnapea Betina Beškina ütles, et eesliini inimestel oli kõige suurem vastutus eelmisel kevadel, kui polnud veel õigeid andmeid, millega ikkagi on tegemist. „Suure löögi võttis enda peale Ida-Tallinna keskhaigla, mis on hoopis muu spetsialiteediga kui viirusehaigla. Oli vaja töö haiglate ja arstide vahel ümber korraldada ning iga päev lisandunud haigetega oli see topelt raske. Teatud hetkel olid kõik jõud rakendatud koroonaga võitlemisele ning Tallinna haiglad on seda praeguseni puhkuseta teinud. Meditsiinitöötajad ei mõelnud enda peale, vaid tegelesid ainult haigetega,“ rääkis ta.

Beškina sõnul on praegu õige hetk pisut hinge tõmmata. „Loodan, et saabuva viiruse kolmanda laine eel saavad arstid pisut kosutust ja puhata, et olla vajadusel taas eesliinil.“

Linnapea tunnustas ja tänas kõiki Lääne-Tallinna Keskhaigla ja Ida-Tallinna Keskhaigla koroonaosakondade ja eesliini töötajaid ning Tallinna Kiirabi meeskonnaliikmeid. Vastuvõtule botaanikaaeda oli kutsutud üle tuhande meditsiinitöötaja.

Muusikalist külakosti pakkusid ÜENSO ehk Üle-Eestiline Noorte Sümfooniaorkester (dirigent Jüri-Ruut Kangur). Kaasa tegid solistid Laura Põldvere, Oliver Kuusik ja Ott Lepland. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.