"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
USA ülemkohus blokeeris lasteorjuse kohtuasja šokolaadifirmade vastu (0)
19. juuni 2021
Scanpix/Pilt on illustratiivne

USA ülemkohus otsustas, et toiduhiiglasi Nestlé USA ja Cargilli ei saa kohtusse kaevata laste orjuse eest Aafrika farmides, kust nad oma kakaod ostavad, kirjutab BBC.

Kuus Aafrika meest väitsid, et neid toodi vägisi ja salaja Malist ning sunniti töötama Côte d’Ivoire’i kakaofarmides. Aafriklased ütlesid, et mõlemad ettevõtted põlistasid orjakaubandust, et hoida kakao hinnad madalad.

Kohus otsustas häältega kaheksa ühe vastu, et meestel ei ole kaebeõigust, sest kuritarvitamine toimus väljaspool USAd.

Kuid otsus polnud lõplik vastus selle kohta, kas 18. sajandi seadust Alien Tort Act saaks kasutada selleks, et panna USA ettevõtteid vastutama oma välismaa tarneahelates toime pandud tööjõu kuritarvitamiste eest.

Umbes 70% maailma kakaost toodetakse Lääne-Aafrikas ja suur osa sellest eksporditakse Ameerikasse. USA tööministeeriumi eelmisel aastal avaldatud aruande kohaselt töötab Côte d’Ivoire’i ja Ghana kakaofarmides hinnanguliselt 1,56 miljonit last.

Oma hagis väitsid mehed, et nad olid sunnitud töötama kakaokasvandustes 12-14 tundi päevas. Nad ütlesid ka, et neid hoiti relvastatud valve all, kui nad magasid, et vältida nende põgenemist ning neile maksti palka vaid veidi rohkem, kui selle eest saab osta toitu.

Suurettevõtted väitsid ülemkohtule, et hagi tuleks esitada inimkaubitsejate ja farmerite vastu, kes malilasi sellistes tingimustes hoidsid.

Kohtuotsuses, mille kirjutas ülemkohtunik Clarence Thomas märgitakse, et kuigi Nestlé USA ja Cargill andsid farmidele tehnilised ja rahalised vahendid, puuduvad tõendid selle kohta, et USAs tehtud äriotsuste pärast olid mehed sisuliselt sunnitöölised.

Aktivistidele, kes on aastaid šokolaadifirmadega võidelnud, tuli otsus löögina. „Suurfirmad otsustasid eelarvete, planeerimise ja äriaspektide üle. Kõik need asjad tehti USAs,” rääkis Fortune Magazine’ile rahvusvaheliste õiguste kaitse asjatundja Terry Collingsworth.

Tema väitel esitab juriidiline meeskond peagi uue kohtuhagi, milles väidetakse, et paljud Nestlé ja Cargilli otsused USAs aitasid sillutada teed lapsorjade kasutamisele Elevandiluurannikul.

Oma avalduses ütles Nestlé USA, et ta ei ole kunagi tegelenud lapstööjõuga ja jäi “vankumatuks oma pühendumuses võitlusele lapstööjõu kasutamise vastu kakaotööstuses”.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.