"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Omanike keskliit: sundüürnike ja omanike vastandamine lõhub ühiskonda (0)
20. juuni 2021
Albert Truuväärt/Pilt on illustratiivne

Omanike keskliidu hinnangul lõhestatakse sundüürnikke ja õigusjärgseid omanikke vastandades asjatult ühiskonda.

Täpselt kolmekümne aasta eest jõustus omandireformi aluste seadus, mis pani aluse kogu kaasaegse Eesti ühiskonna toimimisele. Selle seaduse alusel hakati endistelt omanikelt ebaseaduslikult ära võetud vara tagasi andma, et kunagi tehtud ülekohut heastada ja luua eeldused üleminekuks turumajandusele.

Omanike keskliit peab vastuvõetamatuks, et aastakümneid hiljem heidetakse varju õigusjärgsetele omanikele ja seatakse kahtluse alla nende õigused vara tagasi saada, kasutades retoorikat, et omandireformiga kaotas kodu 75 000 inimest ja kõik inimesed tõsteti tänavale. Keskliidu hinnangul loob see pildi Eesti Vabariigist kui Metsikust Läänest.

Omanike keskliit möönab, et omandireform pole kõigi jaoks olnud roosiline, sest tagastatud majades elavad inimesed ei saanud oma eluruumi erastada. Samas püüdis riik kompenseerida seda piirangutega, näiteks üüri piirhinna kehtestamisega ja sundüürniku väljatõstmiskeeluga.

Omanike keskliit leiab, et pole õige käsitleda omandireformi vaid sundüürnike seisukohast, mida on tehtud riigihaldusministri tellitud omandireformi lõppanalüüsis. Ometi kujunes sellest eelkõige ühele ühiskonnagrupile tekitatud kahju hindamise ja põhjendamise raport.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.