"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
JUHTKIRI Ohutu puhkus on sinu enda teha (0)
21. juuni 2021

Alles see oli, kui vaid eakatele mõeldud kaitsesüstimise ajal ka nooremad inimesed vaktsineerimiskeskusi ründasid, lootes nö leti alt oma esimese sutsaka kätte saada. Kus on need inimesed nüüd? Praegu, mil isegi 12-aastaseid juba vaktsineerima oodatakse, on kaitsesüsti huviliste arv Tallinnas märgatavalt kahanenud.

Tallinnas on esimese süsti saanud 45% elanikest, kuid sellest ei piisa massiimmuunsuse tekkeks. Kas tõesti tekitab inimestes millegi vastu huvi vaid see, kui see miski, nt vaktsiin, on keelatud või kättesaamatu?

Viroloogiaprofessor Andres Merits räägib tänases Pealinnas, et koroona pole ka lastele mingi nohu. Jah, hoopis vaktsineerimise kõrvalnähud on nohu võrreldes sellega, mis viirus inimesega teha võib. Ka kardetud trombi saamise oht on viiruse mõjuga võrreldes üliväike. Ma ise olen juba oma kaks vaktsiinikorda kätte saanud. Esimesel korral vaevasid mind öösel pärast süsti saamist külmavärinad ja kerge palavik. Magada eriti ei saanud, kuid hommikuks vaevused lõppesid. Samas võinuks haigestumine viia mind haiglasse hingamisaparaadi alla ja tükiks ajaks tööst eemale. Ka haiguse kerge kulu korral oleks mind võinud tabada suisa paar kuud kestvad järelnähud nagu pidev väsimus, hingamisraskused, halb enesetunne ja pearinglus. Ei, aitäh! Mina valisin turvalise suve ja ohutu puhkuse!

Puhkusest rääkides tuleb toonitada, et pole ilmselt mõtet riskida ja saada kurikuulsaks mõne uue eksootilise viirusetüve maaletoojana, mille vastu praegused vaktsiinid on võimetud. Niisiis võiks sel suvel rännata meie armsal kodumaal Eestis. Ma ise kavatsen näiteks avastada kontrastide paika Ida-Virumaad, kust seni olen vaid mõnel harval korral läbi sõitnud. Imekena kaldakalju, jugade ja kuulsa liivaranna kõrval leidub seal ka tuhamägesid, mürkrohelise veega settebasseine ja rikutud kaeve. Tahan näha, kuidas seal kohalikud inimesed elavad. Kindlasti leidub igaühe jaoks Eestis palju põnevaid ja seni avastamata kohti.

Ka Tallinnas puhkamist ei tasuks unustada. Suvel, mil enamik elanikke maale pagevad, ootavad Tallinnas pikisilmi huvilisi koroonakriisi ajal külastajatepõua käes vaevelnud hotellid, restoranid, muuseumid, artistid ja sündmused. Tallinn on löönud nendega käed, et aitab sinna külastajaid muretseda, vastutasuks aga üllatavad senised turistilõksud oma kaasmaalasi eriti soodsate hindadega. Vaata neid paiku ja hindu aadressilt visittallinn.ee ja veendu ise! Puhkuste, lõpupidude ja läheneva jaanipäeva aeg aga sunnib nii mõnegi muidu ontliku kodaniku alkoholipudeli järele haarama.

Kui koroonaaja positiivse nähtusena alkoholi tarbimine vähenes, siis nüüd on see taas tõusuteel. Koroonanuhtluse asemel seab end taas sisse alkoholinuhtlus. Kahe aastaga on alkoholi tarvitamise tagajärjel surnud pea sama palju inimesi kui koroona tõttu. Puhkus võiks tähendada muid elamusi kui uppuva sõbra päästmist või tema vägisi autoroolist või kaklustest eemale tirimist. Hoiame ennast ja oma lähedasi! Puhata ja rõõmu tunda saab ka alkoholita.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.