"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
KIIRABI ANNAB NÕU Pealinna elanikke vaevab kuumastress (0)
21. juuni 2021
Foto Albert Truuväärt

„Nädalavahetusel oli kuumastressi kõige enam. See avaldub nõrkuse ja iiveldusena inimestel, kes töötavad või viibivad kuumas keskkonnas ja kelle organism reageerib sellisele keskkonnale vererõhu languse ja/või hingelduse ja pulsisagenemisega,“ ütles Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas.

Kokku oli nädalavahetusel Tallinna kiirabil 18 väljakutset, mis olid seotud kuuma kahjustava toimega. Ükski isik õnneks haiglaravi ei vajanud.

„Kuuma kahjustav toime avaldub päikesepiste, kuumakurnatuse kuumastressi ja kuumarabandusena. Otsese trauma võib põhjustada ka päikese põletus,“ selgitas Adlas.

Ta soovitas vanematel ja krooniliste haigustega inimestel kõik poes ja turul käigud teha ära enne keskpäeva. Muu osa päevast olla päikesest eemal – siseruumides või varjus. „Päeval õues töötades või liikudes leida igas tunnis kord aega, et lasta kehal jahtuda, kas õues varjus või kunstkliimaga ruumis. Riided peavad võimaldama higi aurustumist, see on peamine viis inimese kehal kehatemperatuuri normaliseerimiseks. Vett tuleb juua 2-2,5 liitrit päevas. Õues olles on vajalik kerge peakate, et vältida päikesepistet.“

Jälgida tuleks ka, et lapsed ei jääks autosse ootama, kuni vanemad kuskil asju ajavad, sest auto kuumeneb väga ruttu kriitiliselt soojaks.

„Kui on plaanis seltskonnaga koos pidutseda, leppida kokku kaine grupijuht, kes jälgiks, et keegi alkoholi pruukinud sõber ei jääks randa või mujale päikese kätte magama,“ manitses arst.

„Kui keegi kuuma käes kannatav isik peaks vajama esmaabi, siis kõigepealt tuleks ta toimetada jahedasse ruumi, olgu selleks siis konditsioneeritud hoone, kunstkliimaga kaubanduskeskus, kauplus või ka näiteks kliimaseadmega auto. Anda juua jahedat vett ja võtta ära liigsed riided. Puhata.“

Vajadusel soovitas peaarst pidada nõu numbril 1220. Teadvuse häirete korral kutsuda aga kindlasti kiirabi.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.