"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Uuring: pool tööstusest kavatseb tänavu investeeringuid kasvatada (0)
22. juuni 2021
Swedbanki tööstusettevõtete osakonna juht Raul Kirsimäe.

“Keskmise suurusega ettevõtete aktiivsed investeeringud tehnoloogiasse on hea uudis Eesti majandusele, sest see näitab ettevõtete kasvuambitsiooni ja aitab maandada nii võimalikke tervishoiukriisi kui ka kahaneva tööjõuga kaasnevaid riske,” ütles Swedbanki tööstusettevõtete osakonna juht Raul Kirsimäe.

Swedbanki tööstusettevõtete uuringust selgus, et 49 protsenti sektori ettevõtetest kavatseb 2021. aastal investeeringuid kasvatada, kusjuures prognoositav investeeringute maht on suurenemas 57 protsenti.

Efektiivsuse suurendamisele suunatud investeeringute kõrval on kasvamas investeeringud keskkonnaalaste eesmärkide saavutamiseks, vahendab BNS.

Uuringus osalenud ettevõtjad tõid investeeringute peamiste eesmärkidena välja efektiivsuse kasvu 87 protsendiga, mahtude kasvu 74 protsendiga, tootearenduse 55 protsendiga ja uutele turgudele sisenemise 33 protsendiga. Investeeringutest keskmiselt 25 protsenti plaanitakse suunata tootmise automatiseerimisse ja digitaliseerimisse. Kui varasemalt olid tehnoloogiainvesteeringutes kõige aktiivsemad suurettevõtted, siis tänavu on aktiivseimad keskmise suurusega ettevõtted, kus sama tase ulatub 45 protsendini.

“Keerulises keskkonnas, kus ettevõtetel on hulk  kohe lahendamist vajavaid probleeme, on kindlasti tunnustust väärt, et leitakse võimalus keskenduda ka strateegilistele teemadele nagu tootmise tehnoloogiline arendamine konkurentsivõime kasvatamiseks,” tõdes Raul Kirsimäe.

Üha enam tõusevad investeeringute puhul esile keskkonnaalased eesmärgid. Uuringus osalenud tööstusettevõtetest 14 protsenti tõi ühe eesmärgina välja CO2-jalajälje vähendamise ja üheksa protsenti keskkonnanõuetega kohanemise. „Kui keskkonnaalastesse investeeringutesse süveneda, siis ei tehta neid lihtsalt populaarse rohetrendiga kaasa minemiseks, vaid otsitakse suuremat efektiivsust, et hoida ettevõtte konkurentsivõimet,“ selgitas Kirsimäe.

Keskkonnaeesmärkidena on tööstusettevõtete fookuses tootmisjääkide vähendamine 55 protsendiga ja energia kokkuhoid 54 protsendi ulatuses, mida planeeritakse lahendada tootmisjääkide taaskasutuse, praagi vähendamise ning LED-valgustite ja uuemate seadmete kasutuselevõtuga.

„Kuigi majanduskeskkond on parasjagu keeruline on oluline, et konkurentsivõimet tõstvaid investeeringuid ei lükkaks täna edasi tugeva bilansi ja tellimuste portfelliga ettevõtted. Majanduskasvu aeglustumisel ning tarneahelate paika loksumisel teravneb konkurents kindlasti uuesti. Pangana oleme valmis finantseerima ettevõtete investeeringuid uutesse konkurentsivõimet kasvatavatesse tehnoloogiatesse, olgu selleks uue terasest krati palkamine või erinevad digitaalsed lahendused,“ lisas Kirsimäe.

Swedbanki tänavu märtsis ja aprillis läbi viidud tööstusettevõtete uuringus osalenud ettevõtjate hinnangul jääb keskmine oodatav investeeringute tasuvusaeg 5,2 aasta juurde. Kokku osales uuringus 269 ettevõtet, kus töötab kokku 25 053 inimest ja ettevõtete aastane koondkäive on 3,73 miljardit eurot.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.