“Elus ja maadluses ei tule midagi lihtsalt, tööd peab tegema.”

Epp Mäe, maadleja
Kirev spordisuvi: Maailma kabetajate paremik koguneb esmaspäeval ajaloolises Mustpeade majas (0)
24. juuni 2021
Scanpix/Pilt on illustratiivne

Eesti on maailmas ainuke riik, kus suuri kabevõistlusi korraldatakse tavapäraselt pealinnas, rääkis kabeliidu juht. Sportlastele annab see võimaluse võistluste vahel riigi pealinnas ringi jalutada ja turismiobjekte vaadata. 

Kabeliidu president Tarmo Tulva sõnul on Tallinn maailmameistrivõistluste korraldajana rahvusvahelises kabes tuntust võitnud üle maailma.

«Maailmas võib ühe käe sõrmedel üles lugeda riike, kes praegu üldse on võimelised esinduslikke kabeturniire korraldama ja Eesti on kindlasti üks kõige rohkem turniire korraldanud riikidest üldse,» rääkis Tulva. «Eesti on maailmas ainuke riik, kus suuri kabevõistlusi korraldatakse tavapäraselt pealinnas. Mängijad tahavad siia tulla! Sportlastele on see väga tähtis, andes võimaluse võistluste vahel ka riigi pealinnas ringi jalutada ja turismiobjekte vaadata.  Teistes riikides tehakse sageli võistlusi kuskil põllu peal. Samuti on Tallinnas toitlustus ja majutus kõrgel tasemel. Seekord toimub nii võistlus kui majutus Viru hotellis.»

Maailmameistrivõistlused avatakse ajaloolises Mustpeade majas.

«Avame esmaspäeval, 28. juunil Mustpeade majas,» ütles Tulva. «Esmaspäeval peetakse ka Viru hotellis võistluste esimene voor. Mängivad maailma tugevamad, 40 meest ja 16 naist. Ootame sportlasi Aafrikast Elevandiluurannikult ja Ameerikast, Aasiast ja Mongooliast. Euroopast Prantsusmaalt ja Saksamaalt, Lätist ja Leedust, Venemaalt, Hollandist, Valgevenest, Ukrainast jm.»

Kadriorus võistleb Euroopa kergejõustiku paremik

Eestit esindavad suurturniiril noorsportlased nii meeste kui naiste arvestuses.

«Eesti meistrivõistlused just lõppesid ja tulemuste põhjal tulevad suurvõistlusele mängima meistrivõistluste parimad Karmen Kuusik ja Triinu Jalg, kes mõlemad veel juunioride klassi kuuluvad,» lausus Tulva. «Meestest esindavad Eestit samuti kaks noort mängijat – Priit Lokotar ja Kris Taimre. Aktiivseid maleklubisid on nii Tallinnas kui üle Eesti, kabespordi kandepind on lai ja eriti hea on noorte tase.»

Kadrioru staadionile koguneb 8.-11. juulil U23 Euroopa meistrivõistlustele ning 15.-18. juulil U20 vanuseklassi meistrivõistlustele üle 2000 Euroopa noorsportlase. Tallinna kinnitas U23 EM-i korralduslinnana Euroopa kergejõustikuliit.

«Algselt Norras, Bergenis toimuma pidanud alla 23-aastaste kergejõustiku Euroopa meistrivõistlused tühistati COVID-19st tingitud piirangute tõttu. Andsime omalt poolt Euroopa Kergejõustikuliidule märku, et oleme valmis võistlust 8.-11. juulil Tallinnas võõrustama,» ütles Eesti kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi. «Meil oli unikaalne võimalus kiiresti reageerida ning tänu tugevale valmisolekule mõlemad võistlused edukalt ja turvaliselt järjest korraldada.»

Abilinnapea Vadim Belobrovtsevi sõnul on spordivaldkond uude olukorda kohanemise musternäidis, sest sport ei seisa vaatamata piirangutele paigal.

Staadion läbib suurvõistluste eel uuenduskuuri

«On väike ime, et noorte EM-id Kadriorus toimuvad, sest paljud riigid ei julge veel suurvõistlusi korraldada. Aga Eesti kergejõustikuliidu töö on Euroopas ja maailmas kõrgelt hinnatud ning on igati loogiline ja sümboolne, et saime õiguse korraldada nii U20 kui ka U23 EM-i, » ütles Belobrovtsev.

Kadrioru staadioni peaväljak saab värske katte, võistluste tarbeks ehitatakse ajutine kaugushüppekast, samuti uueneb harjutusväljak. Eestist osaleb U20 EM-il ligi 40-pealine noortekoondis.

«Noorte vanuserühmadele on rahvusvaheliste võistluste toimumine eriti oluline. Suurvõistlused sütitavad pikka aega piirangute tingimustes treeninud noortes kirge ja aitavad säilitada nende motivatsiooni tipptasemel sporti teha. Eesti publikule on need võistlused võimalus näha sportlasi, kes tulevikus ka täiskasvanute tiitlivõistlustel meeldejäävaid spordiemotsioone hakkavad pakkuma,» lisas Teigamägi.  «On ajalooline, et üks linn võõrustab kahel järjel nädalavahetusel nii kõrgetasemelisi võistlusi – Eestile on antud võimalus Tallinn auga 2021. aasta kergejõustikukaardile märkida.»

Pealtvaatajad pääsevad Kadrioru staadionile Roheline aas tänava poolsest peaväravast. Pileteid saab Piletilevist.

Võisteldakse purjelaual ja jalgrattal 

27.06 – 15.07 Meistrivõitlused rahvusvahelises kabes

30.06 – 4.07 VI Eestimaa võimlemispidu Kingitus, erinevad asukohad

5.07 – 10.07 Meeste ja U18 Euroopa meistrivõistlused, II divisjon, Estonian Golfcountry Glub
8.07 – 11.07 Euroopa meistrivõistlused U23 kergejõustikus Kadrioru staadionil
15.07 – 18.07 Euroopa meistrivõistlused U20 kergejõustikus Kadrioru staadionil
6.08 – 14.08 ORC maailmameistrivõistlused purjetamises Tallinna lahel
7.08 Ironman Tallinn
14.08 Eesti ööjooksu Tallinna jooks Ülemistel
19.08 – 20.08 Balti keti velotuuri jalgrattavõistlus Pirita spordikeskuses
20.08 – 21. 08 Simple Session Põhjala Tehases
21.08 – 28.08 Euroopa purjelaua meistrivõistlused Technko 293 Tallinna lahel
1.09 – 8.09 CEV meeste võrkpalli Euroopa meistrivõistlused Saku suurhallis ja Kalevi spordihallis
10.09 – 12.09 Tallinna maraton

20.09 – 27. 09 Euroopa meistrivõistlused taekwondos Saku suurhallis
1.10 – 3.10 Tallinn International Horse Show Saku suurhallis
16.10 King of Kings võistluskunstide võistlus Tondiraba jäähallis
19.11 – 21.11 Tallinna Mõõk vehklemises Tallinna spordihallis
27.11 – 28.11 WDSF Tallinna Open võistlustantsus Kalevi spordihallis

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.