"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
EHITUSDEFEKT VÕI PINNASE LIIKUMINE Mis põhjustas Floridas suure kortermaja kokkuvarisemise? (0)
26. juuni 2021
Scanpix

Reedel varises Floridas Miami lähistel kokku 12-korruseline kortermaja. Otsingu- ja päästeoperatsioonide jätkudes on tõusetunud palju küsimusi, miks 40-aastane Champlain Towers South kompleks osaliselt kokku varises, kirjutas NPR news.

Fla Surfside’i linnapea Charles Burkett ütles ajakirjanikele, et hoone on läbinud mitmesuguseid väiksemaid ehitusi, sealhulgas hiljutisi katusetöid. “Hoonetel tehakse pidevalt katusetöid ja on raske ette kujutada, et see oleks võinud olla sellise katastroofilise kokkuvarisemise tõukeks – ma olen kindel, et see ilmselt ka ei olnud,” ütles ta. “Sellel hoonel pole ühtki ratsionaalselt põhjust niimoodi variseda, kui keegi sõna otseses mõttes altpoolt tugesid välja ei tõmba.”

NBC Today saates märkis Burkett, et hoone näib olevat “pannkook”, kuna üks korrus ei suuda selle kohal olevat põrandat toetada ja põrandad varisevad üksteise peale. Pärast otsingu- ja päästeoperatsiooni lõppu peaks Miami-Dade politseijaoskond läbi viima täieliku uurimise.

Hoone inspekteerimine

Kolmest tornist koosneva Champlain Towers South Condo ehitas 1981. aastal rühm arendajaid, sealhulgas varalahkunud Nathan Reiber. Daniel Ciraldo ütles ajalehele Miami Herald, et see oli esimene linna rajatud projekt pärast seda, kui maakond pani 1970ndatel moratooriumi uutele arendustele.

Miami-Dade’i maakonna ehitusseadustik nõuab, et enamikul mitmepereelamutest läbitaks 40-aastane uuendatud sertifitseerimisprotsess, mille on ette valmistanud registreeritud insener või arhitekt, et tõestada, et “iga hoone või ehitis on konstruktsiooniliselt ja elektriliselt ohutu kindlaksmääratud tegevuse jätkuvaks kasutamiseks”.

Umbes viis aastat korteriühistu juures töötanud advokaadibüroo Becker advokaat Kenneth Direktor ütles ajalehele Herald, et kompleks oli palganud inseneri atesteerimisprotsessi jaoks. “Nad olid inseneriga projekti edukalt läbi vaadanud,” ütles Direktor.

Neljapäeval toimunud pressikonverentsil ütles Miami-Dade’i maavanem Daniella Levine Cava, et kokkuvarisemine oli “ehitustehnika küsimus”. Ta lisas, et võimud pole leidnud tõendeid väärkohtlemise kohta.

Betooni võimalik nõrgenemine

Betooni remondiprojektidele spetsialiseerunud insener Greg Batista ütles ajalehele Herald, et ta kahtlustab betooni valamist – protsessi, mille käigus soolvesi imbub betooni ja põhjustab tugitalade roostetamist, laienemist ja nõrgenemist, mis võib olla hoone kokkuvarisemise teguriks. “Sel juhul võib üks valgusvihk kogu hoone alla tuua nagu doomino.”

Kas hoone vajus juba pika aja jooksul?

Florida rahvusvahelise ülikooli professori Shimon Wdowinski ja Padua ülikooli professori Simone Fiaschi 2020. aasta aprillis läbi viidud uuring näitas, et hoone varisemispiirkonnas oli märke maa vajumisest. Uuringus märgiti, et vajuvatel aladel on üha tõenäolisem meretaseme tõusu tõsine mõju.

Wdowinski ja Fiaschi leidsid, et 1990. aastatel koges Miami Beach vajumist 1–3 millimeetrit aastas, mis esimese sõnul võib kümne aasta jooksul kokku küündida mõne tollini.

Kuid ülikooli pressiteate kohaselt ütles Wdowinski, et maa vajumine ei ole hoone kokkuvarisemise ainus põhjus. “Kui me mõõdame vajumist või kui näeme hoonete liikumist, siis tasub kontrollida, miks see juhtub,” ütles Wdowinski. “Me ei saa satelliidipiltide põhjal öelda, mis on selle põhjus, kuid võime öelda, et siin toimus pinnase liikumine.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.