"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Plastikukatkust aitab maailma päästa Tallinna väikefirma (0)
26. juuni 2021
Ilja Matusihis

Plastikpakendid on tänapäeva katk. Plastik on imbunud juba maailma elukate toiduahelatesse ja ähvardab sedakaudu ka inimest. Iga samm, mida saame astuda selle katkuga võitluses, on hea. Siin saavad kaasa lüüa ka väikesed ettevõtted, nagu seda teeb üks Tallinna perefirma RingKarp, mis koosneb emast ja kahest tema tütrest.

Linna ettevõtlusteenistuse ringmajanduse osakonna peaspetsialist Liina Kanarbik tõi heaks näiteks säästliku eluviisi hoidmisel just selle perefirma. “Euroopa Liidus on otsustatud üle minna korduvkasutatavatele nõudele, paari aasta pärast ei tohi  ühekordseid nõusid olla enam ei poes ega söögikohtades. Seepärast on sellised lahendused, mida praegu otsitakse, väga tänuväärsed,” selgitas ta.

Kanarbiku sõnul on praegugi on käimas mitu korduvkasutatavate nõude pilootprojekti. “Kas neist kõigist asja saab, on raske veel öelda, kuid hea on, et sellega tõsiselt tegeletakse, sest paari aasta pärast saab see olema juba kõigi jaoks kohustuslik,” lausus ta.

Pilootprojekt osutus edukaks

Aga üks ettevõtmine, mis juba elujõudu kogub on tema sõnul RingKarp OÜ poolt käima pandud korduvkasutatavate toidunõude kasutamine enam kui kümnes Tallinna toidukohas ning veel mujalgi Eestis – ka Kuressaares ning  Haapsalus.

“Kohe hakkame uusi kliente otsima ka Tartus,” ütles väikese perefirma RingKarp juht Katarina Papp.

Ta rõõmustas selle üle, et äsja lõppes neil edukalt üheksa Tallinna toidukoha osavõtul pilootprojekt, mille käigus nende mitmekordselt kasutatavad toidunõud osutusid igati tarbijasõbralikeks. Väike perefirma sai ka enam kui saja esitajaga Negavati konkursil teise koha. Selle tulemuse üle oli Papp eriti rõõmus, sest saadi tuge teadmisele, et ollakse vägagi õigel teel.

Kadriorus on  üks gurmeekohvik samuti RingKarbi klient, ja selle omanik omakorda innustas teisi liituma, meenutas Papp, kuidas kumu nende ettevõtmisest levib juba soovitajate kaudu edasi. “Proovime veelgi uusi restorane  liituma meelitada,” ütles ta. 

Tema sõnul on kõige olulisem  anda inimestele teada, millega on ringelva toidukarbi näol tegemist.

“Meie toidukarp ringleb kliendi jaoks 10-eurose tagatisrahaga. Me ei nimeta seda pandiks, vaid tagatisrahaks,“ lausus ta. „Esmapilgul võib see raha tunduda suur, aga tegelikult on see karp ju tasuta. Selle võib alati tagasi anda ja ka tagatisraha tagasi saada. Samas võib klient seda karpi kasutada nii kaua kui soovib.”

Jõululauas sündinud idee

Papp küsis, kas keegi oskaks  öelda mõnda teist toodet, mille ostate ja kasutate nii kaua kui soovite ja kui enam ei soovi kasutada, siis viite tagasi ja saate ka kogu raha tagasi?  

“Kui karp on veidi kulunud, siis  on õigus see tagasi anda ja raha samuti tagasi saada,” rõhutas ta. 

Kulunud karbid saadab RingKarp tagasi Šveitsi, kus need parandatakse. “See sobilike karpide otsimine oligi meil kõige keerulisem, me ei tahtnud neid kusagilt kaugelt nagu näiteks Hiinast tellida, et jalajälg keskkonnale oleks võimalikult väike,“ rääkis ta. „Leidsime karbid Šveitsist, kus nad toodetakse ja töödeldakse ümber. Kakssada kasutamiskorda on ühe karbi eluiga. Siis läheb karp ümbertöötlemisele, mitte ei visata seda prügina minema.”

Papp meenutas, kuidas möödunud jõulupühade aegu küpses mõte hakata maailma päästma. 


“Istusime jõulu ajal pikemalt perega kodus ja arutasime, mida peaks uut ette võtma,“ lausus ta. „Uurisime, kuidas mujal maailmas on korduv kasutatavate nõude asja lahendatud. Meil oli üks Zoomi kõne ühe ettevõtjaga, kes Ameerikas seda asja ajab. Nii see mõte tasapisi küpses.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.