"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Kesknoored: narko legaliseerimine ei paranda sõltuvusega seotud probleeme (0)
27. juuni 2021

Noorsotside hinnangul on narkootikumide vabaks laskmine see võluvits, millega sõltuvuses olevaid inimesi abistada ja probleemile lahendus leida. Kesknoored Kristi Rüütel, Dmitriy Fadin ja Aleksandr Iro ei nõustu sellise seisukohaga.

Noorsotside seisukohas pole midagi iseäralikku. Esines ju nende vaimne liider Raimond Kaljulaid hiljaaegu mõttevälgatusega, et Tallinnas pidutsejatele tuleks luua seaduslik võimalus narkootikumide puhtust kontrollida saada. Õnneks terve mõistus võitis ja avalikkus saatis Tallinna linnapeaks pürgija puu taha punastama.

Kesknoored leiavad, et narkosõltuvuses inimesed väärivad rohkem tähelepanu ja tuge, kuid kindlasti ei tohi neile luua lisavõimalusi narkootikume tarvitada. Eesti seadusandlus on piisaval määral narkootikume dekriminaliseerinud. Seega on aeg pöörata suuremat tähelepanu inimestele, kes narkootikume tarvitavad, selle asemel, et lubada neil hoida rohkem kanepit kodus.

Kas noorsotsid kujutavad ette, kui palju on 7,5 grammi kanepit? See on päris suur kogus. Sõltuvuses inimesed ei puurgigi hoida sellist kogust kodus, küll aga teevad seda diilerid. Või ongi noorsotside pakkumine narkootikumid legaliseerida? Kui jah, siis kas ainult kanep? Noorsotsid maalivad oma artiklis kanepist pildi nagu Chupa Chupsi pulgakommist, mille võiks suvalisel hetkel põske pista. Reaalsus on paraku palju karmim.

Senised kogemused on näidanud, et kanep on tihtipeale eelroog üleminekul karmima kraami peale. Kas see tähendab, et järgmise sammuna tuleks legaliseerida ka kokaiini või heroiini tarbimine ja hoiustamine?

Noorsotside sõnul kannatavad range kanepi kriminaliseerimise all vaesed ja marginaliseeritud grupid, aga pakutud dekriminaliseerimine toob endaga kaasa veelgi suurema narkootikumide leviku. Riigi seadusandlust on juba piisavalt leebe. Antud olukorda saaks parandada, suurendades inimeste teadmisi narkootikumide kohta, teha rohkem ennetustööd ning suunata ressursse sõltuvusravile.

Narkootikumide dekriminaliseerimine ei too endaga kaasa lahendust, mida noorsotsid otsivad. Oleme teiega nõus, et narkootikumide tarbimine ja selle sõltuvus ei saa olla tabuteema. Ühiskonnana peame sellest rääkima ning iga inimene peab olema teadlik sellega kaasnevatest ohtudest, mitte saada lihtsamini osta narkot. Sõltuvus on kole haigus, seda hingevalu ei tohi tekitada rohkematele peredele.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.