"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Emakakaelavähi sõeluuringul käib endiselt liiga vähe naisi (0)
28. juuni 2021
Suurim muudatus täiskasvanutele mõeldud sõeluuringute korralduses on see, et alates 2021. aastast rahastab tervisekassa vähipaikmete sõeluuringuid ka ravikindlustuseta inimestele. Foto: Scanpix. Foto on illustratiivne.

Emakakaelavähi sõeluuringul käib endiselt liiga vähe naisi – möödunud aastal käis jaanuarist novembrini emakakaelavähi sõeluuringul vaid 37 protsenti sihtrühma kuuluvatest naistest.

Samas nakatub 80 protsenti inimestest elu jooksul mõne papilloomiviiruse tüvega, millest ohtlikumad põhjustavad vähki. Kui kõrvutada neid arve, siis seisame silmitsi probleemiga, et naised jõuavad arsti juurde liiga hilja. See on üks põhjus, miks tuli sõeluuringute metoodikas ümberkorraldusi teha.

Sõeluuringud sellest aastast ka ravikindlustuseta inimestele

Suurim muudatus täiskasvanutele mõeldud sõeluuringute korralduses on see, et alates 2021. aastast rahastab tervisekassa vähipaikmete sõeluuringuid ka ravikindlustuseta inimestele. See on oluline muudatus, mis aitab võrdsustada inimeste võimalusi tervishoius, kuid mis veelgi olulisem ‒ see aitab ennetada või varakult avastada vähi teket ka neil, kes muidu ei oleks saanud sõeluuringul osaleda.

Teine hea uudis puudutab kaasatud sihtrühma suurust. Kui varem kutsuti sõeluuringule naisi vanuses 30‒55, siis tänavu laienes sihtrühm koguni kümne aasta võrra ehk emakakaelavähi sõeluuringule kutsutakse nüüdsest 30–65-aastaseid naisi iga viie aasta järel. See on positiivne muutus, mis annab ka vanematele naistele võimaluse sõeluuringul osaleda.

Varasema PAP-testi asemel võeti esmatestina kasutusele HPV-test, mis annab oluliselt rohkem kindlust kui PAP-test. Naise jaoks tegelikult suurt ei muutugi, sest analüüsi tegemine sarnaneb endiselt günekoloogilise läbivaatusega, mille käigus võetakse emakakaela limaskesta pinnalt ja emakakaelakanalist väikese harjakesega proovimaterjal. Kui testi tulemus näitab, et ohtlikke viirustüvesid ei esine, siis kutsutakse inimene järgmisele sõeluuringule alles viie aasta pärast. Kui aga selgub, et inimene on mõne ohtlikuma viirustüve kandja, siis suunatakse ta edasistele uuringutele.

Patsiendiportaal Digilugu aitab infoga

Selleks, et näha, kes kuulub sõeluuringu sihtrühma, on kõige lihtsam viis külastada patsiendiportaali www.digilugu.ee. Sihtrühmas olijad leiavad digiloost kehtiva saatekirja sõeluuringule. Kuigi sõeluuringule võib saatekirja alusel minna terve aasta jooksul, siis tasuks planeerida käik juba aegsasti, nii on kindel, et saab sobivasse raviasutusse aja.

Kõikidele sihtrühma kuuluvatele inimestele saadab vähi sõeluuringute register kodusele postiaadressile ka nimelise kutse. Selleks, et olla kindel, et kutse õigesse kohta jõuab, tuleb kontrollida www.eesti.ee veebilehel oma andmete õigsust.

2021. aastal kutsutakse emakakaelavähi sõeluuringule aastatel 1956, 1961, 1966, 1971, 1976, 1981, 1986 ja 1991 sündinud naised.

Sõeluuringu eesmärk on kasvaja teket ennetada või varakult avastada. See aitab alustada õigeaegset ravi, päästab elusid ja hoiab oluliselt inimeste elukvaliteeti. Seetõttu on kõik artiklis nimetatud muudatused äärmiselt vajalikud, kuna kasvajate varajasele avastamisele suunatud uuringud on olulised rahvastiku suremuse vähendamisel, samuti paraneb sõeluuringute kvaliteet ja kättesaadavus. Uuendus on ka see, et sõeluuringuid teevad tervisekeskused ‒ tasub uurida oma perearstikeskusest selle võimaluse kohta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.