"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Eesti Rahva Muuseum kolis Tallinna (0)
30. juuni 2021

“Oleme pikka aega plaani pidanud end ka Tallinnas nähtavaks teha,“ rääkis Eesti Rahva Muuseumi direktor Alar Karis. „Aga nagu see näituse pealkirigi on, et aeg peab õige olema või asi küps.“

Urmas Sõõrumaa küllaltki pöörase ideega läks ERMi direktor enda sõnul kohe kaasa ja võttis ainuisikuliselt vastu otsuse näitus Sõõrumaa Ajamajas ka korraldada.

“Veensin ka kolleege, aga ega neid kaua veenma pidanudki. Ma ütleksin, et see pole eksperiment, aga meile on see väga huvitav tulemine Tallinna ja ma loodan, et see köidab tallinlasi ja kutsub nii linlasi kui ka turiste külastama meid ka Tartus,” lisas Karis.

Tallinnas peab ka ERM olema

Rotermanni kvartali arendaja Urmas Sõõrumaa ütles, et ka Tallinnas peab ERM olema. „Meil oli selline uus ja vahva maja valmimas, mille nimeks sai Ajamaja,“ lausus ta. „Mõtlesimegi, et mis asjad need on, mis võiksid aega iseloomustada ja leidsime, et kultuur on kõige parem aja visualiseerimise vorm ja seetõttu saigi see näitus avatud.“

Paar kuud tagasi kirjutasid Urmas Sõõrumaa ja ERM alla koostöö kokkuleppele ja kiiresti viidi näituse idee ellu. Näitust hakatakse vahetama kolm kuni neli korda aastas. Esimese pääsukesega ehk täna avatud näitusega jäi Sõõrumaa väga rahule.

“Mina ka ausalt öeldes arvasin, et paneme siia klaasi taha mõne seeliku või kirka või kella, aga miks see peaks üldse kellelgi korda minema,“ lausus ta. „Kui ma täna neid aknaid vaatan, siis need lähevad tõsiselt südamesse. See näituse korraldajate mõte, mis siin on edasi antud, on väga veenev. Seda peab nägema, see vitriin hakkab sinuga ise rääkima.”

Eesti Rahva Muuseumi näituste juht Kristjan Raba oli nõus meile akendest rohkem rääkima. Kokku sai lepitud, et räägime vaid mõnest aknast, et inimestel oleks endalgi võimalik kohapeal eksponeeritut avastada.

“Esimeses aknas näete kella, see on meie ajasümbol ja nagu Koguja raamat ilusti ütleb – igale asjale on määratud aeg,“ lausus ta. „Ja aeg on igal tegevusel siin taeva all. See kell on rännanud just põlvest-põlve erinevate kabinettide vahel, vahel ka seisma jäänud, siis taas tööle pandud, aga aeg läheb ju edasi. Ja kogu selle maja ja näituse omamoodi sümbol on ka liivakell, sest aeg ju voolab. Ja nii nagu jõgi voolab merre, siis aeg voolab meisse mingis mõttes.”

Võimalus mõelda esivanematele

Järgmisel aknal eksponeeritu on motiiv ristimiskleidist ja surimaskidest kandes pealkirja “Aeg sündida ja aeg surra.” See on omamoodi võimalus mõelda oma esivanematele ja sellele, kuidas üks ristimiskleit põlvkondi ühendab.

Kolmanda akna motiiviks on “Aeg istutada ja aeg istutatut kitkuda”. Kristjan Raba selgitas, et mida külvad, seda lõikad.

„Sellel aknal on ka meie kogu selline väike külvimasinake olemas,“ lausus  ta. „Me vastavalt ka sellele formaadile võtsime kaasa vahva käsivikati ja siin on ka vahvate käsiornamentidega kaunistatud sirp, mis kannab kogu seda puidule tehtavat sümboolset ornamentikat, mis on meie kultuuris ju väga rikkaliku pärandi ehe näide.

Nii Kristjan Raba kui Alar Karis kutsusid tallinlasi tulema muuseumisse, sest vähe sellest, et seal on huvitav on seal ka jahe. Nii Rotermanni kvartalisse kui Eesti Rahva Muuseumi võiks korra suve jooksul ikkagi jõuda. 

Näitus ” Iga asjal on oma aeg” on avatud Rotermanni kvartali Ajamajas aadressil Rotermanni 6 iga päev 8-22.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.