"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Moderna koroonavaktsiin näitas tõhusust delta tüve vastu (0)
30. juuni 2021
Rene Suurkaev

Ravimitootja Moderna MRNA.O covidi vaktsiin näitas laboriuuringutes paljulubavat tõhusust koroona delta tüve vastu, mis tuvastati esmakordselt Indias. Raviasutuse väitel vähenes nakatumise võimalus pärast täielikku vaktsineerimist tuntavalt, vahendas Reuters.  

Uuring viidi läbi kaheksa osalejaga grupis üks nädal pärast vaktsiini mRNA- 1273 teise annuse saamist.

Vaktsiin tekitas Moderna sõnul antikehade reaktsiooni kõigi testitud variantide vastu. Reaktsioon jäi siiski kõigil juhtudel madalamaks kui vastus esmase Hiina koroonaviiruse tüve vastu.

Samas näitasid andmed, et vaktsiin oli delta tüve vastaste antikehade tootmisel palju tõhusam, kui Lõuna-Aafrikas esmakordselt tuvastatud beeta variandi vastu.

Beetavariandi kolme versiooni puhul vähenesid vaktsiiniga seotud neutraliseerivad antikehad kuus kuni kaheksa korda võrreldes esialgse tüve vastu toodetud antikehadega. Teisalt Indiast pärit delta ja kappa esmakordselt tuvastatud tüve puhul täheldati tagasihoidlikku 3,2-2, 1 kordset vähenemist.

“Need uued andmed julgustavad meid ja tugevdavad veendumust, et Moderna covidi vaktsiin kaitseb ka äsja avastatud India tüvede eest,” ütles Moderna tegevjuht Stéphane Bancel.

India ise andis varem loa ravimitootjale Cipla Ltd importida Moderna vaktsiini riiki piiratud koguses ning mittetäieliku kasutusloaga.

Ravimitootja enda aktsiad tõusid uudise peale 5,5 protsenti 235,39 dollarini.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.