"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Liimets: koostöö Eesti ja Jaapani vahel on saanud sisse uue hoo (0)
01. juuli 2021
Albert Truuväärt

Välisminister Eva-Maria Liimets märkis neljapäeval Tallinnas visiidil viibiva Jaapani kolleegi Toshimitsu Motegiga kohtudes, et koostöö Eesti ja Jaapani vahel on saanud sisse uue hoo, vahendas BNS.

Motegi on esimene Eestit külastanud Jaapani välisminister ja visiidiga tähistatakse ühtlasi Eesti ja Jaapani sõprussidemete sajandat aastapäeva.

Ministeeroimi teatel vestrlesid ministrid kohtumisel Eesti ja Jaapani aastate jooksul üha tihenenud suhtetest ja viljakast koostööst, seda nii majanduse, küberjulgeoleku, energeetika kui ka kultuuri ja disaini vallas. Samuti käsitleti jutuajamises julgeolekuolukorda Euroopas ja Aasias ning päevakajalisi rahvusvaheliste suhete sündmusi.

„Mul on väga hea meel tervitada oma Jaapani ametikaaslast Tallinnas, sest Jaapan on Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas üks meie olulisimaid partnereid. Täna arutasime nii meie riikide majanduslikku läbikäimist kui ka digi- ja küberkoostööd, energeetikat, kliimaküsimusi ja teaduskontakte, mis kõik on viimaste aastate jooksul teinud suure sammu edasi,” ütles välisminister.

Liimets tunnustas Jaapani olulist rolli reeglitel põhineva maailmakorra edendamisel rahvusvahelistes organisatsioonides, mis on ka Eesti eesmärk ja huvi. „Jaapan on meile väga tähtis strateegiline partner, kellega jagame ühiseid väärtusi ja kel on oluline roll suhete edendamisel Aasia regioonis,” ütles välisminister. „Meie riigid on teinud sisukat koostööd ka rahvusvahelistes organisatsioonides. Näiteks ÜROs oleme mõlemad toetanud teineteise algatusi rahvusvahelise julgeolekuga seotud küsimuste tõstatamisel.“

„Jaapani ja Eesti suhted on viimase kolmekümne aastaga tõusnud tõepoolest uuele tasemele ning meil on väga laialdased ühised huvid,“ sõnas välisminister. „Näiteks on Eesti jaoks väga oluline vaba ja turvaline kaubatee Aasias, seepärast toetame Jaapani algatust Free and Open Indo-Pacific, mis on terve sealse piirkonna stabiilsuse ja majandusarengu seisukohast suure kaaluga,“ ütles Liimets.

Kohtumisel andis välisminister Jaapani kolleegile üle ka trükisooja jaapanikeelse tõlke Andrus Kiviräha raamatust „Mees, kes teadis ussisõnu“ ning soovis palju edu peagi algavateks Tokyo Olümpiamängudeks. Visiiti jääb meenutama välisministrite istutatud jugapuu Kadriorus Jaapani aias.

Välisminister Toshimitsu Motegi kohtus Eesti visiidi käigus ka peaminister Kaja Kallasega ja külastas E-riigi esitluskeskust.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.