"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Maris Lauri: tõendita inimesi hakatakse idapiiril testima (0)
01. juuli 2021
Maris Lauri Foto Mats Õun

„Kui Eesti elanikul pole idapiiri kaudu riiki tagasi tulles ette näidata kehtivat Euroopa Liidu covidi tõendit, siis hakatakse talle piiripunktis tegema koroonatesti,“ teatas tänasel valitsuse pressikonverentsil justiitsminister Maris Lauri. „Seda põhjustab asjaolu, et Venemaa esitatud andmed koroonaviiruse leviku kohta pole usaldusväärsed ning meid ohustab palju enam seal leviv viiruse delta tüvi,“ märkis ta.

Lauri sõnul saab Eesti seoses viiruse levikuga nõuda Euroopa Liidu välistelt kolmandate riikide kodanikelt või piiri ületavatelt Eesti kodanikelt testide tegemist. „Need piirangud peavad aga olema proportsionaalsed. Kui oht on suurem, siis peavad ka tõkestusmeetmed olema tõhusamad,“ lisas minister.

„Kui selgub, et kolmandast riigist pärit kodanik annab piiripunktis positiivse koroonatesti, siis saadetakse ta piirilt tagasi. Kui Eesti elanik on positiivne, siis rakendatakse tema suhtes isolatsiooninõudeid,“ täpsustas ta.

Peaminister Kaja Kallase sõnul on Eestil õigus nõuda piiril koroonatestide tegemist välismaalt tulijatele. „Kui piiril ei ole ette näidata Euroopa Liidu kehtivat covid tõendit ning test osutub positiivseks, siis saadetakse kolmandate riikide kodanikud piirilt tagasi,“ kinnitas ta, lisades, et möödunud nädalal toodi enamik välismaalt pärit viirustest sisse just Venemaalt. „Samuti ei saa piirivalve andmeil uskuda igasuguseid tõendeid, mida kolmandate riikide kodanikud idapiiril esitavad.“

Innustame oma inimesi ka seepärast vaktsineerima ja tõendit kasutama, et sel juhul pole vaja piiripunktides aega testimisele raisata, märkis Kallas. „Ning kui on kehtiv tõend juba olemas, siis ei saa testimist enam nõuda.“

Valitsusjuht kinnitas, et kui justiitsministeerium vastava määrusega välja tuleb, siis valitsus selle kiires korras ka heaks kiidab.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.