"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Terrorismis süüdi mõistetud eestlane vabanes USA-s vanglast (0)
01. juuli 2021
Pixabay

Ameerika Ühendriikides vabanes pärast 37-aastast vanglakaristust väliseestlane Jaan Laaman, kes kandis alates 1984. aastast vanglakaristust terrorismi ja riigivastase vandenõu eest, vahendas BNS Postimeest.

73-aastane Jaan Laaman vabanes Kentucky osariigis asuvast range režiimiga McCreary vanglast, teatas täna kapitalismivastane sotsialistlike vaadetega veebileht Workers World. Ameerika Ühendriikide Föderaalse vanglate büroo kodulehe andmetel vabanes Jaan Laaman tänavu 15. mail.

Jaan Laaman on sündinud 1948. aastal Saksamaal Eesti sõjapõgenike lapsena. Tema pere emigreerus USA-sse ja ta kasvas üles Masschussettsi ja hiljem New Yorgi osariigis. Nooruses hakkas ta läbi käima vasakäärmuslike vaadetega noortega ning ta kuulus radikaalsetesse liikumistesse Black Panther Party ja Young Lords.

1972. aastal mõistis kohus ta vangi president Richard Nixoni tagasivalimiskampaania kontoris ja New Hampshire’i politseijaoskonnas pommiplahvatuse korraldamise eest. Pommid lõhkesid mõlemas hoones, kuid sel ajal seal inimesi polnud ja keegi vigastada ei saanud. Laaman vabanes ennetähtaegselt 1978. aastal.

Politsei pidas 1984. aastal kinni Laamani ja veel mitu radikaalse liikumise United Freedom Front liiget ja nad saadeti valitsusevastases vandenõus ja viie pommiplahvatuse korraldamises süüdistatuna kohtu ette. Kinnipeetud United Freedom Fronti liikmeid nimetati ajakirjanduses ka nimega Ohio 7.

Kohus mõistis Laamani 53 aastaks vangi ning ta pidanuks vabanema 2038. aastal kuid mees lubati ennetähtaegselt vabadusse.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.