"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Kallas: ravimite riknemine tõi kahju kolm miljonit eurot (0)
01. juuli 2021

Peaminister Kaja Kallase sõnul on ravimiameti laos jaanipühade ajal ravimite ja vaktsiinide riknemisega kaasnenud kahju ligi kolm miljonit eurot.  

Peaminister Kaja Kallase sõnul on ravimiameti laos jaanipühade ajal ravimite ja vaktsiinide riknemisega kaasnenud kahju ligi kolm miljonit eurot.  

Kallase sõnul muutus kasutuskõlbmatuks 250 000 doosi vaktsiini, sealhulgas alaealistele mõeldud vaktsiinid. “On alustatud kahjude nõudmist nii kindlustusseltsilt kui ka seadmete tarnijatelt ja andsime neljapäeval valituses mandaadi riigisekretärile viia läbi sõltumatu väliskontroll,” ütles Kallas. 

Tema sõnul peabki igakülgne uurimine selgitama, mis asjaolud viisid terviseameti laos ravimite ja vaktsiinide riknemiseni ning kuidas on võimalik edaspidi selliseid olukordi vältida. 

Kallase sõnul on uurimisse kaasatud parimad eksperdid ja väline vaade tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ametist, ravimiametist ja riigikontrollist. 

Kallase sõnul said kõik ministeeriumid ülesande üle vaadata nende valduses olevad varud, et riigivara oleks kaitstud ja riigivara kuumuse tõttu kahjustada ei saa. “Sotsiaalministeerium korraldab seda, et kõik varud saaksid kaetud ja vajadusel oleme valmis paluma abi ka naaberriikidelt, et laste vaktsineerimisel ja ravimisel tagasilööke ei tuleks,” ütles Kallas. 

Tema sõnul on terviseametis nüüd korraldatud ööpäevaringne füüsiline valve. “Hetkel laod töötavad ja on range järelevalve all,” ütles Kallas. 

Kallase sõnul on vaktsineerimise tempo alla läinud ja sellega ei saa rahul olla. 

“Oleme rääkinud töö- ja terviseministriga, kuidas olukorda lahendada ja panna vaktsineerimisele uus käik sisse. Sellest nädalast ongi avatud ka etteregistreerimata vaktsineerimine,” ütles Kallas.

Töö- ja terviseminister Tanel Kiik kinnitas, et vaktsiine, mida jooksvalt kasutatakse, ei olnud riknenud partii hulgas terviseameti laos, vaid need on hulgimüüjate ja erinevate terviseasutuste juures. 

“Seega vaktsineerimise tempot terviseameti laos juhtunu ei mõjuta. Küll aga ei saa kindlasti vaktsineerimistempoga rahul olla,” ütles Kiik, lisades, e etteregistreerimiseta vaktsineerimine saab edaspidi normiks. 

“Inimestele tuleb pakkuda võimalust igapäevaste tegemiste kõrvalt mugavalt vaktsineerimiseks,” ütles Kiik, tuues näite, et vaktsineerimine võiks toimuda ka kaubanduskeskustes, näiteks kiirkliinikumide või apteekide pinnal, kus on tervisekaitse nõuded tagatud.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.