"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
UJUMINE LUBATUD Terviseamet: Pirita rannast leitud sinivetikas on tervisele ohutu (0)
02. juuli 2021

Eile võetud Pirita ranna suplusvee proovid sisaldasid küll palju sinivetikat, kuid tuvastatud liik on inimese tervisele ohutu. Ujumine Pirita rannas on lubatud.

“Soojade ilmadega hakkas Pirita rannavees õitsema vetikas ning eile võttis terviseamet proovid, et teha kindlaks, kas Pirita rannas vohav vetikas on tervisele ohtlik või ohutu. Analüüs tuvastas, et 1. juulil Pirita ranna suplusveest võetud proovis oli küll suures koguses sinivetikat, kuid antud liik ei ole inimese tervisele ohtlik. Proovide põhjal saab öelda, et Pirital võib taas julgelt supelda,” sõnas Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat. 

Täna teavitas terviseamet linnaosavalitsust, et Pirita rannast 1. juulil võetud proovis domineeris niitjas sinivetikas Aphanizomenon flosaquae, mis Läänemeres ei ole teadaolevalt toksiline. Liigi biomass oli siiski suhteliselt suur (4 mg/l), vastates intensiivsele vetikaõitsengule. “Potentsiaalselt toksiliste liikide (peamiselt perekonnast Dolichospermum) osakaal proovis oli väga väike,” kinnitas terviseamet.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.