"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
VIDEO! Eesti Rahva Muuseum kolis Tallinna (0)
02. juuli 2021

“Eks me oleme ju pikka aega plaani pidanud end ka Tallinnas nähtavaks teha. aga nagu see näituse pealkirigi on, et aeg peab õige olema või asi küps. Urmas Sõõrumaa ja tema meeskond tulid minu juurde, et siin on vaja midagi teha ja nüüd siin siis üksteist akent on ja me panimegi pealkirjaks ERMi 11 akent. Ja need on vahetuvad näitused, aga ERM peaks siia hoonesse jääma õige pikaks ajaks,” rääkis Eesti Rahva Muuseumi direktor Alar Karis.

Urmas Sõõrumaa küllaltki pöörase ideega läks ERMi direktor enda sõnul kohe kaasa ja võttis ainuisikuliselt vastu otsuse näitus Sõõrumaa Ajamajas ka korraldada.

Vaata galeriid (20)

” Veensin ka kolleege, aga ega neid kaua veenma pidanudki. Ma ütleksin, et see pole eksperiment, aga meile on see väga huvitav tulemine Tallinna ja ma loodan, et see köidab tallinlasi ja kutsub nii linlasi kui turiste külastama meid ka Tartus,” lisas Karis

” Kuidas siis teisiti, ka Tallinnas peab ERM olema, ega selleta läbi saa. Pealinnast hakkavad ju kõik niidid pihta. Aga tegelikult oli meil selline uus ja vahva maja valmimas, mille nimi kujunes sellisena nagu Ajamaja ja me mõtlesimegi, et mis asjad need on, mis võiksid aega iseloomustada ja leidsime, et kultuur on kõige parem aja visualiseerimise vorm ja seetõttu saigi see näitus avatuks,” lausus Rotermanni kvartali arendaja Urmas Sõõrumaa.

Paar kuud tagasi kirjutasid Urmas Sõõrumaa ja ERM alla koostöö kokkuleppele ja üsna kiiresti viidi näituse idee ellu. Näitust hakatakse vahetama kolm kuni neli korda aastas. Esimese pääsukesega ehk täna avatud näitusega jäi Sõõrumaa väga rahule.

” Mina ka ausalt öeldes arvasin, et paneme siia klaasi taha mõne seeliku või kirka või kella, aga miks see peaks üldse kellelgi korda minema, aga kui ma täna neid aknaid vaatan, siis need lähevad tõsiselt südamesse ja loomulikult iga asi on elus, kui temast räägitakse ja kogu see jutt, mis siin on ja see näituse korraldajate mõte, mis siin on edasi antud, on väga veenev. Seda peab nägema, see vitriin hakkab sinuga ise rääkima,” jagus Sõõrumaal vaid kiidusõnu.

Eesti Rahva Muuseumi näituste juht Kristjan Raba oli nõus meile akendest rohkem rääkima. Kokku sai lepitud, et räägime vaid mõnest aknast, et inimestel oleks endalgi võimalik kohapeal eksponeeritut avastada.

“Esimeses aknas näete kella, see on meie ajasümbol ja nagu Koguja raamat ilusti ütleb – igale asjale on määratud aeg. Ja aeg on igal tegevusel siin taeva all. See kell on rännanud just põlvest-põlve erinevate kabinettide vahel, vahel ka seisma jäänud, siis taas tööle pandud, aga aeg läheb ju edasi.Ja kogu selle maja ja näituse omamoodi sümbol on ka liivakell, sest aeg ju voolab. Ja nii nagu jõgi voolab merre, siis aeg voolab meisse mingis mõttes,” selgitas  Kristjan Raba.

Järgmisel aknal eksponeeritu on motiiv ristimiskleidist ja surimaskidest kandes pealkirja “Aeg sündida ja aeg surra.” See on omamoodi võimalus mõelda oma esivanematele ja sellele, kuidas üks ristimiskleit põlvkondi ühendab.

Kolmanda akna motiiviks on ” Aeg istutada ja aeg istutatut kitkuda “. Kristjan Raba selgitab:” Eks see on ju nii, et mida külvad, seda lõikad ja sellel aknal on ka meie kogu selline väike külvimasinake olemas. Me vastavalt ka sellele formaadile võtsime kaasa vahva käsivikati ja siin on ka vahvate käsiornamentidega kaunistatud sirp, mis kannab kogu seda puidule tehtavat sümboolset ornamentikat, mis on meie kultuuris ju väga rikkaliku pärandi ehe näide.

Nii Kristjan Raba kui ka Alar Karis kutsusid tallinlasi tulema muuseumisse, sest vähe sellest, et seal on huvitav on seal ka jahe. Nii Rotermanni kvartalisse kui ka Eesti Rahva Muuseumi võiks korra suve jooksul ikkagi jõuda.
Näitus ” Iga asjal on oma aeg” on avatud Rotermanni kvartali Ajamajas aadressil Rotermanni 6 iga päev 8-22.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.