"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
VIDEO! Vana-Kalamaja tänava elanikud tahavad naabrusesse madalamaid hooneid (0)
04. juuli 2021
Kuvatõmmis

Vana-Kalamaja tänava elanikud soovivad, et nende naabrusse planeeritavad uued hooned Kopli tänaval oleksid kavandatavast  madalamad. Linnaplaneerimise Ameti juhataja Ivari Rannama sõnul on Kopli tänava äärde planeeritud just 5-korruselised elumajad ning neid on viimastel aastatel mitmeid valminud.

“Ajalooline hoone, Kopli 2b, kuulub likvideerimisele praegu menetluses oleva detailplaneeringu kohaselt. Lisaks ei soovi kohalikud elanikud 5-korruselist hoonet siin näha ja liikluskorraldust, mille järgi laiendatakse kõnniteed ajaloolise hoone arvelt,” rääkis arhitekt Aleksander Maier.

Kopli 2b detailplaneeringu kohta on linnavalitsusest elanikele juba öeldud, et kui kauplus Aasia asemele tuleb viiekorruseline hoone, siis saab ilmselt ka kõrvalmaja sama kõrge olema. Selle vastu inimesed praegu võitlevadki.

Hoone varjab päikesevalgust

Kohalik elanik Margus Sütt ütles, et uue hoone ehitamisel võetakse liialt palju puid maha ning kortermaja kõrgus varjaks liialt päikesevalgust.

“Me oleme oma kohaliku kommuuniga proovinud pikemalt seda teemat ajada, et meie arvamust võetakse kuulda,“ lausus ta. „Vana-Kalamaja tänava elanikel, on tõsine oht jääda oma korterites lihtsalt valgusest ilma.”

Kohalik elanik Sass Henno ütles, et kogukond ei ole uusarenduste vastu. „Pigem me ootame, et linn arendaks ja looks juurde uut linnaruumi, mida me ju koos saame nautida,“ rääkis ta. „Suurarendajate pirakad ehitised kipuvad ära rikkuma senise arhitektuuri, me soovime, et säiliksid vaated ja valgus, aga nüüd plaanitakse meie maja ette ehitada torn.”

Kohalikud elanikud on arusaamal, et  linnaplaneerimise amet esindab justkui arendaja huvisid ega taha inimeste muredele tähelepanu pöörata. Ometi linnaplaneerimise amet kinnitab, et kõik ettepanekud vaadatakse läbi ja kindlasti korraldatakse ka planeeringu avalik arutelu.

Arhitekt ei näe uute hoonete rajamisel probleemi

Telliskivi seltsi juhatuse liige ja  arhitekt Toomas Paaver ütles, et tema uute hoonete rajamisel probleemi ei näe. „Kopli tänava äärde on juba rajatud nii viie- kui ka kuuekorruselised elamud ning tegelikult ei ole mingit karjuvat vastuolu, miks ei võiks Kopli 2a, 2b ja 2c kinnistutele viiekorruselisi maju rajada,“ lausus ta.

Paaver siiski rõhutas, et alati tuleb millegi uue ehitamisel arvestada sealsete elanikega ja uus hoonestus ei tohi mitte kuidagi asukate heaolu mõjutada.

“Kui konkreetset kohta vaadata, siis tuleks esmalt mõelda sellest, et see on suure transpordisõlme ääres, seal liigub ringi suur hulk inimesi, kes vajavad palju ruumi,“ lausus ta. „Lisaks rongidele on siin bussipeatused ja liigub ka tramm. Lisaks on see vanalinna bastioni vööndi serval, ka see praegune bussiplats on tegelikult bastioni piirkond, mis tulevikus võiks olla hästi kergliiklejatel liigeldav roheline vöönd. Kolmandaks on Vana-Kalamaja tänav visioneeritud kui Kalamaja merega ühendavat tänavat, aga seal on nüansse veel. Näiteks üht otsapidi jooksevad sisse ka Balti Jaama turg ja Telliskivi, mis on kujunenud tõmbekeskusteks. Kõige selle juures tuleb silmas pidada, et kuidas kogu see inimsõbralik keskkond kestaks ja ei kahjustuks.”

Linnaplaneerimise Ameti juhataja Ivari Rannama sõnul on Kopli tänava äärde planeeritud just 5-korruselised elumajad ning neid on viimastel aastatel mitmeid valminud.

„Ka endine sukavabrik, kus praegu asub EKA on ju kuuekorruseline,“ lausus ta. „Ent see ei tähenda, et me ei korraldaks avalikke arutelusid ja ei arutaks erinevate huvigruppidega asja läbi.”

Rannama ütles, et kõrgemad hooned tekitavad rohkem varju, kuid see oleneb aasta- ja kellaajast.

„Üldiselt ei ole ehitusmaht mitte midagi erilist, mille üle diskuteerida. Küll on aga arendajad soovinud, et majad oleksid veelgi kõrgemad, mida me lubanud ei ole,” lausus Rannama.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.