"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Seeder: Eesti peab aitama Leedul migratsioonisurvet peatada (0)
05. juuli 2021
Helir Valdor Seeder. Foto: Mats Õun

“Tegemist on ilmselge provokatsiooniga Valgevene poolt. Selline rändesurve destabiliseerib olukorda kogu meie regioonis,” ütles Helir-Valdor Seeder. “Illegaalne immigratsioon on tõsine julgeolukoht ning Eesti valitsus peab pakkuma Leedule tuge migratsiooni peatamiseks.”

Leedu piirivalve teatel on tänavu tabatud juba enam kui 1000 illegaalset immigranti. Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul ei saa Eesti valitsus jääda selles küsimuses vaikivaks kõrvaltvaatajaks ning Leedule tuleb pakkuda kohest abi ebaseadusliku migratsiooni ohjamiseks.

Isamaa esimehe sõnul tuleb Leedut tabanud illegaalse immigratsiooni voogudesse suhtuda äärmiselt tõsiselt.

Seederi sõnul on arusaamatu, miks Eesti valitsus vaikib ning miks ei astuta konkreetseid samme Leedu aitamiseks. “Sõpru tuleb aidata. Meie liitlasele tuleb pakkuda kohest abi probleemi leevendamiseks. Eesti võiks toetada Leedut piirikontrolli tugevdamisel ning inimeste taustakontrolliga Leedu majutuslaagrites. Sellele lisaks võiks kaaluda ka rahalist abi ning võimalikke lahendusi illegaalide riigist välja saatmisel,” ütles Isamaa esimees.

“Eesti abi Leedule oleks selge signaal Valgevene diktaatorile Aleksandr Lukašenkole ja laiemale avalikkusele, et Balti riigid ei jäta üksteist hätta,” rõhutas Seeder.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.