"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Ratas vaagis Šveitsi välisministriga turismi arendamist (0)
06. juuli 2021
Mats Õun

“Eesti ja Šveits on lähedased partnerid ning oluline on hoida meie läheasi suhteid ja süvendada koostööd majanduse, kultuuri ja turismi valdkonnas,” ütles Riigikogu esimees Jüri Ratas.

Ratas rääkis kohtumisel Šveitsi välisminister Ignazio Cassisega kahepoolsest koostööst avalike teenuste digitaalsel arendamisel ja otsekontaktide loomisel nii ettevõtluse kui turismi edendamisel, vahendas BNS.

Pooled tõdesid, et kahepoolsete suhete arengule aitavad kaasa eelmisel kuul alanud otselennud Tallinna ja Zürichi vahel. “See tagab meie inimestele väga vajaliku ühenduse ja aitab nii turismil kui ka ettevõtlusel turgu laiendada,” lausus Ratas. Ta lisas, et hea lennuühendus on oluline ka Šveitsis elavale ja töötavale enam kui tuhandele eestlasele, kellel on tihedad sidemed Eestiga.

Ratas meenutas kohtumisel oma hiljutist visiiti Šveitsi, mis oli osa kahe riigi 100 aasta pikkuste diplomaatiliste suhete tähistamisest. Nii visiidil kui ka tänasel kohtumisel räägiti avalike teenuste digitaalsest arendamisest. “Eestil ja Šveitsil on selles valdkonnas lootustandvaid koostöö algeid,” ütles Ratas ja avaldas lootust, et mõlema riigi nii valitsused kui ka alustavad ettevõtted leiavad rohkelt koostöövõimalusi.

Šveitsi välisminister nägi kahepoolsete suhete järgmise sammuna just võimalust õppida Eesti kogemusest andmete digitaliseerimisel ja e-riigi digiteenuste pakkumisel. Riigikogu esimees andis külalistele ülevaate Eesti avalikest digiteenustest ja rääkis ka e-valimistest ning inimeste hoiakutest digiteenuste kasutamisel. Samuti vahetati kohtumisel mõtteid küberturvalisuse tagamise vajadusest ja isikuandmete kaitsest. Kohtumisel osalenud Eesti-Šveitsi parlamendirühma esimees Anti Poolamets tõi digitaiseerimise juures esile just küberturvalisuse aspektid ja selle lisamise valikainena koolide õppekavasse.

Kohtumisel vahetati veel kogemusi Covid-19 pandeemiaga toimetulekust ning räägiti riikide võrdluses valitsuse ja parlamendi igapäevatöö korraldusest ning referendumite korraldamisest.

Šveitsi välisministriga kohtusid ka väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ja aseesimees Mihhail Lotman, kes rääkisid parlamentaarsest välispoliitilisest tööst, Eesti osalusest rahvusvahelistel rahuvalvemissioonidel ning Eesti eesistumisest ÜRO Julgeolekunõukogus. Mihkelson rõhutas reeglitel põhineva maailmakorralduse olulisust rahvusvahelistes suhetes ja demokaarlike riikide tihedat koostööd selle kaitsmisel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.