"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Hollandi tuntud krimireporter sai Amsterdamis viis kuulitabamust (0)
07. juuli 2021
Foto Scanpix

Hollandi krimireporter Peter de Vries, keda tuntakse eeskätt kuritegeliku allmaailma paljastamise kaudu, sai ühel Amsterdami tänaval eile viis kuulitabamust ning võitleb nüüd haiglas oma elu eest.

Hollandi politsei pidas kinni kolm kahtlusalust, kaasa arvatud ka eeldatav tulistaja. De Vriesi pihta tulistati hulga kuule, sealhulgas üks kord pähe, raporteeris kohalik meedia.

„Ta sai tõsiselt haavata ja võitleb oma elu eest,” ütles Amsterdami linnapea Femke Halsema pressikonverentsil. „Ta on meie kõigi rahvuskangelane. Haruldane ja julge ajakirjanik, kes otsis väsimatult õiglust.”

Politsei kinnitas tulistamise ala kesklinna Leidsepleini väljaku lähedal, kui politseinikud kogusid videosalvestisi, tunnistajate ütlusi ja kohtuekspertiisi tõendeid.

64-aastane De Vries on Hollandi kuulsus, telekuritegude saadete sagedane kommentaator ja asjatundlik kuritegevuse reporter, kellel on allikaid nii õiguskaitseasutustes kui ka allmaailmas. Ta on tuntud oma uurimistöö poolest pärast 1983. aasta õllemagnaat Freddy Heinekeni röövimist. 2008. aastal võitis ta rahvusvahelise Emmy auhinna töö eest, mis uuris teismelise Natalee Holloway kadumist Arubas 2006. aastal.

Väidetav püssimees arreteeriti üsna kiiresti pärast tulistamist. Politsei ütles, et nad ei saa kinnipidamisi veel üksikasjalikult kommenteerida.

Peaminister Mark Ruttelt oodatakse koos juhtivate õiguskaitseametnikega peagi asjakohast avaldust. Hollandi ringhäälinguorganisatsioon teatas, et De Vries oli just oma stuudiost lahkunud, kui teda rünnati. Ajaleht Amsterdam avaldas pildi sündmuskohalt, kus mitu inimest kogunes maa peal lamava inimese ümber.

De Vries on ka varem sattunud kriminaalse allmaailma ähvarduste märklauaks. 2013. aastal mõisteti Heinekeni röövija Willem Holleeder süüdi De Vriesi ähvardamises. Holleeder kannab praegu eluaegset vanglakaristust seotuse eest viie mõrvaga.

2019. aastal astus praegu mõrvade ja narkokaubanduse eest kohtu all olev Ridouan Taghi ebatavalise sammu, tehes avaliku avalduse, milles eitas teateid, et ta ähvardas De Vriesi tappa. De Vries on olnud tunnistajaks Taghi ja tema väidetavate kaaslaste vastu algatatud kohtuasjas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.