"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Kesklinna valitsus väärindab juudi vana kalmistu ala (0)
07. juuli 2021

Tallinna Kesklinna valitsus kuulutas välja riigihanke juudi vana kalmistu ala (Magasini tn 27) rekonstrueerimise esimese etapi tööde teostaja leidmiseks. Pakkumiste esitamise tähtaeg on 3. august.

„Meie eesmärk on kujundada endisest kalmistualast väärikas roheala, kus on arvestatud nii paiga ajaloolise tähenduse kui ka praeguste oludega. Vana juudi kalmistu ala terviklahendus näeb ette kahte ala, mis moodustavad terviku – markeeritud matmispaikade ja kabeli asukohaga rahuala ja kõigile jalutajatele avatud puhkeala. Kavas on restaureerida müürid, rajada teed ja haljastus, paigaldada pingid ja valgustus. Sõltuvalt ehitushindade pidevast kallinemisest ning käesoleva aasta eelarvest otsustasime ehitustööd kahes etapis läbi viia – seega kuulutasime esmalt välja riigihanke esimese etapi tööde teostaja leidmiseks,“ ütles Kesklinna vanem Monika Haukanõmm.  

Kavandatavad tööd põhinevad maastikuarhitektuursel põhiprojektil, mis arvestab kalmistu maa-alal tehtud arheoloogiliste uuringute tulemusi ning juudi kogukonnalt ja kohalikelt elanikelt laekunud arvamusi. Projekti autor on Toomas Põld Loovmaastiku OÜst.

Esimese ehitusetapis rajatakse kalmistuala loodepoolsess osasse kavandatud puhkeala ning väravaportaal ja selle esine plats. Lisaks korrastatakse täises ulatuses piirdemüürid. Matuste ala korrastustööd ja sinna lilleniidu loomine on planeeritud järgnevasse teise ehitusetappi, mis teostatakse 2022 aastal. 

Kesklinna valitsus tutvustas aprillis virtuaalarutelul juudi vana kalmistu ala vastvalminud põhiprojekti Magasini tn 27 naabruskonna elanikele ja juudi kogukonnale ning sai positiivset tagasisidet. Kohtumise salvestust saab vaadata ja projektiga tutvuda Kesklinna valitsuse YouTube’i kanalil https://youtu.be/W3iDMmDPLno.

Juudi kalmistu rajati arvatavalt 18. sajandi lõpus. Aastatel 1870–1880 ümbritseti ala paekivimüüriga, ehitati väravad, valvurimajake ja kabel, hiljem ka matusekabel. 1920-ndatel lõpetati kalmistule uute hauaplatside väljaandmine, kui avati uus juudi kalmistu Rahumäel. Vana kalmistu hävitati 1960. aastatel ja selle kohale rajati 1967. aastal automajand. Aastakümneid asusid samas remonditöökojad, tühjaks jäänud hooned lammutati alles mõne aasta eest.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.