"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Sputniku kaitsesüsti saanud eestimaalased jäävad vaktsiinipassita (0)
07. juuli 2021
Ilja Matusihis

Euroopa Liidus ja Schengeni tsoonis hakkas 1. juulist kehtima EL-i vaktsiinipass, kuid Sputnik V-ga kaitsepoogitud EL-i elanikud vaktsineerimise digitõendit ei saa, kuna Venemaa koroonavaktsiin pole endiselt EL-is heakskiitu saanud, vahendas BNS Postimeest. 

«Ma elan püsivalt Eestis ja aprillis, kui Eestis ei olnud veel võimalust kõiki vaktsineerida, sain ma teada, et on võimalik Venemaal ennast kaitsepookida Sputnik V vaktsiiniga. Sain sealt ka vaktsineerimise kohta sertifikaadi,» rääkis Rus.Postimehele Roman Vassiljev.

Nüüd, kui Vassiljev sai teada, et Euroopa Liit kasutab oma vaktsiinipassi, avastas ta, et talle seda ei anta. «Kuigi nii palju, kui ma seadusi tean, peaksid nad selle mulle andma, kui ma olen vaktsineeritud,» lausus mees.

Ta helistas terviseametisse, infotelefonile, perearstile, kuid probleem pole tänini lahenenud. «Keegi ütles, et süsteem ei luba. Teised viitavad seadusele ning kolmandad kehitavad lihtsalt õlgu. Aga põhiliselt igal pool öeldi, et ei tea, kuidas mu probleemi lahendada,» meenutas Vassiljev. 

ELi Covid-19 sertifikaate on kolme sorti: täielikult vaktsineeritu, negatiivse koroonatestiga või Covid-19 läbi põdenu jaoks. Esimesel juhul antakse vaktsiinipass neile, kes on vaktsineeritud ELis heakskiidu saanud vaktsiinidega. EL tunnistab praegu koroonavaktsiinidena BioNTech/Pfizerit, Modernat, AstraZenecat ja Janssenit.

Välisministeeriumi meedianõunik Sarah Adamson selgitas, et kolmandate riikide kodanike puhul aktsepteeritakse vaktsineeritust nende Covid-19 vaktsiinidega, mis on nende elukoha- või lähteriigis müügiloa saanud või mida vastav riik tunnustab.

Isikud saavad vaktsineeritust tõestada, esitades immuniseerimispassi, selle koopia või vastava tõendi, sealhulgas EL-i nõuetele vastav Covid-19 digitaalne vaktsineerimistõend, millel on ladina või slaavi tähestikus, eesti, vene või inglise keeles immuniseeritud isiku isikuandmed, näiteks haigus, mille vastu immuniseeriti, immuniseerimise kuupäev, immuunpreparaat, mida kasutati, teave, et vaktsineerimiskuur on lõpetatud, ja tõendi väljastaja andmed. «Tõendiks võib olla ka teise riigi andmebaasi väljatrükk, mis on ametlikult kinnitatud,» lisas Adamson.

Kuna Covid-19 digitõendi autentsust kinnitab Eesti tervishoiusüsteem, siis ei saa välisriigis tehtud vaktsineerimisi ega teste Eestis kinnitada. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.