"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Vitsur: Eesti mõnevõrra kõrgem inflatsioon on loomulik (0)
07. juuli 2021
Ilja Matusihis

Presidendi majandusnõuniku Heido Vitsuri sõnul on Eesti mõnevõrra kõrgem inflatsioon võrreldes eurotsooni keskmisega loomulik, sest meil läheb praegu üsna hästi ja konvergents naabritega pole veel lõppenud, vahendas BNS.

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks (THI) juunis võrreldes maiga 1,2 protsenti ning võrreldes eelmise aasta sama kuuga 3,8 protsenti; mulluse juuniga võrreldes olid kaubad 3,1 protsenti ja teenused 5 protsenti kallimad.

“Esimesel pilgul tundub, et aastane 3,8 protsendi suurune tarbijahinna kallinemine juunis peaks panema meid muretsema. Seda enam, hinnad kallinesid meil võrdluses muu eurotsooni keskmisega juunis kaks korda enam ning et ka võrdluses maiga oli meie hindade kallinemine eurotsooni kiireimate hulgas,” ütles Vitsur BNS-ile.

Ta tõi välja, et nii meil kui ka ülejäänud eurotsoonis oli THI tõusu ülekaalukalt tähtsamaks põhjustajaks energia kallinemine. “Muude suurte tootegruppide hindade muutumisel kuigi suurt mõju THI kujunemisele ei olnud, kuigi gruppide sees mõõdukaid hinnakõikumisi jätkus,” märkis presidendi majandusnõunik.

“Kuid siiski jääb mulje, et energiahindade kõikumisel on meie hinnatasemele suurem mõju kui eurotsoonis keskmiselt ja ilmselt oleks mõistlik sellele natuke mõelda. Siinjuures tasub meelde tuletada, et möödunud aastal olid hinnaindeks energiahinnast kõige olulisemalt sõltuvates sektorites – transport ja eluase – mitme protsendi jagu miinusmärgiga,” toonitas Vitsur.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.