"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
KRISTIINE SAAB KOGUKONNAMAJA Endine taksopargi hoone lammutatakse (0)
08. juuli 2021
Tallinna abilinnapea Eha Võrk, Kristiine linnaosa vanem Jaanus Riibe ja Tallinna Linnavaraamet andsid Aspen Grupp OÜ-le kunagise Tallinna Taksopargi hoone ja linnaosavalitsuse pikaaegse haldushoone (Tulika 33b) lammutustöödeks. Avati ka näitus „Tulika tn 33b läbi aegade alates aastast 1956“. Foto Aleksandr Guzhov

„Praeguseks on Tulika 33b hoone amortiseerunud, hoone kasutusele võtmist pärsivad ka sinna tekkinud hallitus ja seened. Tühjana seisev hoone on turvalisuse huvides vaja lammutada,“ ütles abilinnapea Eha Võrk ning lisas, et esialgu Tulika 33b kinnistule midagi asemele ei ehitata.

Täna andsid Tallinna abilinnapea Eha Võrk, Kristiine linnaosa vanem Jaanus Riibe ja Tallinna Linnavaraamet Aspen Grupp OÜ-le kunagise Tallinna Taksopargi hoone ja linnaosavalitsuse pikaaegse haldushoone (Tulika 33b) lammutustöödeks. Avati ka näitus „Tulika tn 33b läbi aegade alates aastast 1956“.

Võrk ütles, et tulevikus kavandatakse sinna hoonet, mis oleks Kristiine kogukonnale laialt kasutatav.

„Vahepealsel ajal on kaalutud rajada vabanevale alale näiteks turg või hoopis uisuplats, mille idee pakuti välja kaasava eelarve protsessis,“ lausus ta.

Kristiine sai taksokeskusesse oma kodu

Esimene Kristiine linnaosa vanem Peeter Lepp, Tallinna abilinnapea Eha Võrk ja praegune linnaosavanem Jaanus Riibe saabusid allakirjutamisele stiilselt ja koha ajalugu silmas pidades – musta Volgaga. 

„Mina olen see süüdlane, et me siia üldse sattusime,“ tunnistab esimene Kristiine linnaosa vanem  Peeter Lepp. „Kui Tallinnas tekkis kaheksa linnaosa ja Kristiine moodustati, ei olnud Kristiinel oma kodu. Saime taksokeskusega kaubale, et saame siia paar tuba. Tasapisi laienesime ja nüüd on terve maja meie oma. Oli ja on ka edaspidi meie oma.“

Maja lammutamist Peeter Lepp taga ei nuta, sest elu läheb edasi. „Kui me vaatame linna arengut, siis ega me ei saa lõpmatuseni neid vanu hooneid taga nutta,“ rääkis ta.

Tegelikult seob endist linnaosavanemat Taksopargiga ka veel fakt, et kunagi tudengipõlves teenis ta lisaraha taksot sõites. Head mälestused mitmes mõttes. 

Abilinnapea Eha Võrk allkirjastas töömaa üleandmise-vastuvõtmise akti töövõtja Aspen Grupp OÜ esindajaga tugevas vihmasajus ning lammutustööd võivad alata. 

Võrk arvas, et ehk vihmasadu oli Taksopargi „kiisude“ ja tublide taksojuhtide nostalgiline pisaratevool.

Plaanis asemele ehitada kogukonnamaja

„Nagu me näeme, tööd ei sega miski ja edasiminek peab toimuma,“ ütles Eha Võrk. „Mul on hea meel, et lammutame selle vana hoone maha ja laseme alal olla pisut avalikkus kasutuses. Seitsme aasta pärast, kui linnaosa valitsusel praegune rendileping ära lõpeb, loodan, et meil on siin tulevikus uus kogukonnamaja, kus võtame vastu elanikke. Ka MTÜ-del oleks siin ruumid, samuti noortekeskusel. Kindlasti saab siin olema üks tore uus hoone, kus kogukonnal on kodukoht.“ 

Kristiine linnaosa valitsus kolis Tulika tänavalt mõni aeg tagasi küll ära, aga mälestused eelmisest kodust on ikka olemas. „Plaan on selline, et augustikuu lõpuks on plats siin puhas,“ ütles Kristiine linnaosa vanem Jaanus Riibe. „Kuna kinnistud kuuluvad Tallinna linnale, võiks tulevikku planeerida selliselt, et need oleksid kogukonna ja piirkonna kasutuses. Meile juba laekusid kaasava eelarve raames päris huvitavaid mõtteid. Pakuti välja, et siin võiks olla avalik uisuplats ja miks mitte kogukonnaaed.“

Tähendab, et Kristiine linnaosa inimesed mõtlevad selle peale, milline võiks olla koha tulevik. 

Jaanus Riibe ütles kokkuvõtvalt, et ühelt poolt oli täna kurb päev aga teisalt – täna on uue ajastu algus siin piirkonnas, mis kindlasti toob siia palju põnevat. 

Avati ka pop-up näitus, mis aitab tallinlastel meenutada Taksopargiga seonduvat aega.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.