"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
PEALINNA PODCAST Kuidas Valgevene kasutab migratsiooni relvana Leedu ja Euroopa vastu ning miks Eesti ei taha muudatusi ettevõtete tulumaksustamisel? (0)
08. juuli 2021

Valgevene on hakanud saatma migrante Lähis-Idast otse lennukilt Leedu piirile, relvastades nad nõudmisega poliitilise varjupaiga järele? Kellelt need õppetunnid pärinevad? Kuidas rääkida läbi ettevõtete tulumaksu üle ning kas ühine ühistranspordikorraldus Harjumaal saab lõpuks jalad alla? Pealinna 11. podcastis arutlesid nende üle blogi Meediavaht toimetaja Allan Alaküla ja Pealinna toimetaja Aivar Jarne.

Kõneldes Valgevene migratsioonirelvast sõnas Alaküla, et lahkudes Afganistanist ning jättes riigi Talibani kätte, kelle tõttu põgenevad sealt praegu tuhanded ja tuhanded, on Eesti ja teisedki Euroopa riigid kaudselt seotud sealt piirkonnast lähtuva migratsioonilainega. „Pole üllatav, et Valgevene kasutab seda ära oma huvides näidetes naabritele, kes on riigis ikka peremees ning kellega tuleb rääkida. Migratsioonirelv on olnud mitmete riikide arsenalis ning on loomulik, et Valgevene president Lukašenko kasutab seda ära,“ nentis ta.

Jarne ütles, et Valgevene osalusel Leetu suunatava migratsioonitulva kahjutuks tegemisel peavad oma osa andma ka Eesti ja teised Euroopa riigid. „Eesti juba on saatnud Leedu-Valgevene piirile oma politseiüksuse ning Euroopa piirivalveüksus Frontex on samuti abis. Kui piiril käinud Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel teeb teoks ka lubatud läbirääkimised migratsiooni lähteriikidega Lähis-Idas, siis ei ole Leedu oma murega jäetud üksi ning võib loota, et see sõnum jõuab pärale Valgevene praegusele migratsioonirelva suunavale juhtkonnale,“ märkis ta.

Rääkides ettevõtete planeeritavast ülemaailmsest 15 protsendilisest tulumaksust ütles Alaküla, et Eesti ei peaks olema selle vastase võitluse eesrinnas. „Vale lahing on ette võetud suurriikidega pidamiseks. Suurettevõtetele mõeldud tulumaksu laekumine ka Eesti riigi rahakotti on meile kasulik ning pidada selle vastu juba ette kaotatud lahingut näib mõttetu tegevusena.“ Ta avaldas lootust, et Eesti seisukohad aja jooksul selles vallas lähenevad enamiku riikide seisukohale.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.