"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Vaata ajakava Keskaja Päevad toovad vanalinna emandad ja isandad (0)
08. juuli 2021
Foto Svetlana Aleksejeva

Viisakas pöördumine Keskaja Päevade ajal Tallinna vanalinnas on ikka – austatud emand ja austatud isand. Selline tava on neil päevadel olnud juba aastast 2000. 

Vaata galeriid (38)
Vaata galeriid (49)

Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit on olnud Tallinna Vanalinnapäevadel alati oma käsitöölaadaga kohal olnud. Laat on üks nende päevade tõmbenumbreid – ikkagi Raekoja platsil – linna südames. Kontserte, ülesastumisi ja keskaegset meelelahutust saab linnarahvas nautida kuni pühapäeva, 11. juulini (vt Keskaja päevade programm). Päevade kava on ka artikli lõpus.

Vaata galeriid (19)

Praegu ongi Niguliste kiriku juures Harjumäel keskaja küla, kus on erinevad töötoad. Siis on veel nüüd juba paar aastat rüütliturniir, seekord küll ilma hobusteta.

Liidu juhatuse esimees Liina Veskimägi-Iliste selgitas, et seoses koroonaga on sel aastal turniiri korraldaval Nordburgil probleeme külaliste kutsumisega. „Nii ongi seekord osalejad põhiliselt Eestist ja ka Lätist tullakse võitlema-võistlema,“ lausus ta.

Laadal kaubeldakse kõigega – saab ka kollast laadasaia 

Veskimägi-Iliste sõnul on keskaja laatadel tekkinud fännklubi. „Need Eesti huvilised, kes on siin aastaid käinud, need kindlasti on tulemas sel aastal vaatama ja ostma või lihtsalt laadast osa saama,“ rääkis ta. 

Kauplejate tuumik on laadal ikka staažikas. „Käsitööga pole nii, et ühe päeva õpime,“ rääkis Veskimägi-Iliste. „Kui sa oled meister, sa pead olema vilunud, sul peab tekkima kogemus ja arusaamine, et sa suudad ka ettevõtjana seda rasket tööd teha. Aga igal aastal tuleb ikka kedagi või midagi ilusat juurde.“ 

Sel aastal on laat natukene väiksem. Kaugemalt tulijad lihtsalt ei julge reisi ette võtta, ka Eesti kauplejad.

„Välismaalt – Ungarist, Rootsist, Soomest, Lätist ja Leedust on eelmistel aastatel käinud sellised tegijad, kes rändavad ringi Euroopa erinevatel laatadel,“ ütles Veskimägi-Iliste. „Neist tuleb mõni üksik seekord kohale. Eesti käsitöökauplejad on väga arvestavad. Praegu on käsitöö olukord täpselt selline, nagu ta on – käsitööd ju väga palju ei osteta, turiste nii palju siin ei käi, Eesti inimene on pigem Tallinnast ära.“

„Laada kõige minevam kaup on läbi aastate olnud ilmselt keraamika. See ei tohi olla väga suur asi. Isegi kui ostja on Tallinnast, siis ta väga suurt asja ei jaksa koju tarida. Keraamika on selline asi, mida eestlased väga armastavad. Puidutööd muidugi ka.“

Niguliste kiriku juures on näiteks rändavad töökojad. Seal on köie valmistamine ja puidutööd ja siis Lonkava Hundi koda, kus on võimalik käsitreipingiga puidust anumaid teha ja vaadata kuidas rõngassärki kokku pannakse.  

Keskaegseid nutikusi õpetab TeadusKrat 

TeadusKrat tuleb sel aastal esimest korda ja Keskaja külas saavad kõik tehnoloogiahuvilised kahe küünra pikkused poisslapsed ja tüdrukud neljapäeval ja reedel keskpäevast kella neljani meisterdada TeadusKrati juhendajate abil ja juuresolekul erinevaid keskaegseid leiutisi.

Võib luua oma kätega keskaegse silla mudel, amb, katapult ja käsitöö sellidel puugraveeringus enda valitud kujunduses nimeplaat.  

Lastele on ka igasuguseid mänge. Osavusmängud ja nutikust proovile panevad mängud. Niguliste kirikuala on selline mõnus koht ja nende vanade pärnade all olla on hästi tore.

Veskimägi -Ilistel oli hea meel, et nad on Olde Hansast saanud igal aastal laenuks suuri telke, nii ka sel aastal ja pole muret ei päikese- ega vihmavarju pärast.  

Söögi-joogi peale otsustati väga suurt rõhku mitte panna. „Meil on paar toidupakkujat, natuke magusat ja natuke soolast,“ ütles Veskimägi-Iliste. „Olde Hansa ise peab Draakoni kõrtsi juubelit. Nad sättisid selle pidustuse meie Keskaja Päevade ajale, et õhtul kes tahab, saab osta endale pileti ja nautida pidulikku või sellist väga melusat sünnipäeva seal. Mõnel aastal on olnud rohkem ka välirestorane või keskaegset söögitegemist. Kuna me ei tea kui palju inimesi tuleb. Ei julgenud kutsuda väljastpoolt inimesi. Aga kindlasti kohe olukord jälle paraneb, siis tuleb neid tegijaid.“ 

Olde Hansa peab juubelit Keskaja Päevadega koos 

III Draakoni kõrts on Raekoja all tegutsenud juba aastast 2010 ning toonud Raekoda vaatama rohkelt nii tallinlasi, kui muid külalisi nii Eestist kui välismaalt.

Möödunud aastal tähistas Kõrts oma kümnendat tegutsemisaastat, kahjuks koroonapiirangute varjus jäi see vääriliselt tähistamata. 

„Tähistamaks Keskaja päevade avapäeva ning kutsumaks kõiki linlasi ning ka turiste meie ajaloolist vanalinna avastama, saab toimuma uhke sünnipäevapidu ning sümboolne kõrtsi taasavamine,“ ütles III Draakoni juhataja Miina Saak.

Täna avati tseremoniaalselt Kõrtsu uus dekaad kurgitünni avamisega. Nö “lindi lõikab läbi” ehk püüab esimese kurgi linnapea Mihhail Kõlvart.

Saak ütles, et Kolmanda Draakoni kurgitünn on üks kuulsamaid ja armastatumaid detaile Kolmandas Draakonis ning on meelitanud vanalinna tuhandeid turiste ja linlasi. 

„Kõrtsis asuvast tünnist saab joogi või toidu kõrvale igaüks endale ise paraja koguse soolakurki püüda – just nii palju, kui palju kätte saada õnnestub või süüa jaksatakse,“ rääkis ta. „See vaatamisväärsus ja atraktsioon on olnud inimestele suletud kogu koroonapiirangute aja. Nüüd, mil linn on jälle avatum ongi just see atraktsioon heaks sümboliks Vanalinna taaskäivitumisele ning uuele hingamisele mis pärast pikka piiranguteaega võiks tulla.“

Keskaja rõivaid võib ise teha või laenutada 

„Loomulikult kõik need, kes meil laadal osalevad, kõigil neil ei ole päris viimse pisteni autentsed rõivad. Aga põhirõhk ja üldilme oleks ikkagi keskaegne,“ kinnitas Veskimägi-Iliste. „Meil on ka Hopneri majas kostüümilaenutus.“

Veskimägi-Iliste sõnul andsid aastaid tagasi käsitöö liidus Jüri Kuuskemaa ja Kustav-Agu Püüman loenguid keskaja rõivastest.

„Räägiti ka toidukultuurist ja muusikast ning seal nii palju rahvast, et see oli lihtsalt uskumatu,“ tõdes Veskimägi-Iliste. „Tegime koos Ajalooinstituudiga tööd, kuidas neid ajastutruid rõivaid teha ja kõik osalejad ilusasti ja stiilselt riidesse saada. Nii on asi edenenud ja näiteks Katrin Koch-Maasing, kes tegeleb praegu keskajarõivaste uurimise ja valmistamisega, sattus ka meie juurde. Ta tegi oma magistritöö keskaja rõivastest. Üks asi on toetanud teist ja üks inimene teist, kõik on hästi tore ja vahva olnud.“ 

Keskaja koolitustel on Katrin Koch-Maasing teinud head eeltööd, on valinud sellised kangad, mis näevad välja „päris“, on uurinud, vaadanud, et tõesti kõik see linane ja villane oleks võimalikult õiget nägu – edaspidine töö, kõik see väljalõikamine ja kokku õmblemine, see on puhtalt käsitöö.

Ühtäkki tekkis mõte süvendada keskaja teemat. “Tekkisid kontaktid Gotlandi ja Ahvenamaa inimestega,” ütles Veskimägi-Iliste. „Me käisime kõigepealt Gotlandil, siis Ahvenamaal külas ja vaatasime mismoodi seal keskaja päevi tehakse. Nendest sõitudes tuli teadmine, et me peame samuti tegema sellise eraldi sündmuse, mis on ainult keskajale keskendunud.“ 

Keskaja Päevad Tallinna vanalinnas 8. – 11. juuli AD 2021

Neljal päeval muutub Raekoja plats ja Niguliste kiriku ümbrus õitsvaks hansalinnaks. Keskaja Päevade südameks on Meistrite Turg Raekoja platsil, kus ka kõigil neljal päeval pakutakse linnarahvale meeleolukaid kontserte, ülesastumisi ja keskaegset meelelahutust.

KESKAJA TURG, Raekoja platsil
Keskaegsel turul pakuvad oma kaupa parimad meistrid meilt ja mujalt. Kaubeldakse sepise ja tekstiiliga, puidu ning klaasiga, osta saab ehteid ja lelusid, rõivaid ja maitsvat söögikraami.

KESKAJA KÜLA , Niguliste mäel
Sel aastal kogunevad kõik väärt meistrid, sellid ja õpipoisid taaskord Niguliste mäele, et oma oskusi linnarahvale näidata ja hääd kaupagi teha. Lapsed saavad õpetust Väikeses Rüütlikoolis.

REVALI TURNIIR , Niguliste mäel
Laupäeval selgitavad mõõgavõitlejad parimaid.  Korraldajaks ajaloolise mõõgavõitluse klubi Nordburg.

LAUPÄEV, 10. juuli

10:00 – 18:00 Keskaja turg Raekoja platsil ja Keskaja küla Niguliste mäel
Päeva jooksul eeskava Raekoja platsi laval:
12:00      Rändmuusik Jaan Eerik Priks harfil
13:00     Rondo Danzante Saaremaalt
14:00     Rändmuusikud Egon ja Johanna Maria
15:00     Rondo Danzante Saaremaalt
16:00     Rändmuusikud Egon ja Johanna Maria
16:30     Ansambel Aroonia “Armunud rüütel ja tema neiu”
17:00     Müstika Tantsustuudio idamaised tantsijatarid

12:00 – 16:00 Revali Turniir Niguliste mäel
              Mõõgavõitlejad selgitavad parimaid. Ajaloolise mõõgavõitluse klubi Nordburg.

Hopneri Maja Dieles
19:00     Rondellus „Kui õhtul laulab ritsikas“ Armastus- ja linnulaulud keskajast ja renessansist
             Sissepääs 10 euroraha, müügil kohapeal enne kontserdi algust ja Fienta.com

PÜHAPÄEV, 11. juuli

10:00 – 17:00 Keskaja turg Raekoja platsil ja Keskaja küla Niguliste mäel
Päeva jooksul eeskava Raekoja platsi laval:
12:00     Rändmuusikud Margarita Voskanyan ja Ingrid Hanst
13:00     Vanatantsuansambel Fioretto Rakverest
14:00     Rändmuusikute trio- Arno Kalbus, Kadi Uibo, Krista Citra Joonas
15:00     Vanatantsuansambel Fioretto Rakverest
16:00     Rändmuusikute trio – Arno Kalbus, Kadi Uibo, Krista Citra Joonas
              Heeroldi lõpusõnad

Korraldajal on õigus teha programmis muudatusi.
Peakorraldaja Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit
Kultuuriprogrammi korraldab Hopneri Maja ning MTÜ Ajad ja Tavad

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Seotud artiklid