"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Keskaja päevadel tähistatakse Tallinna hiilgeaega (0)
09. juuli 2021
Foto Mats Õun

“Hansa aeg oli see, kui linn ehitusliku ja korraldusliku hoo sisse sai ja sinna perioodi langeb Tallinna väga suur ja uhke õitseaeg ja see kajastub nii vanalinna olemuses, arhitektuuris ja selles kõiges, mis meid ümbritseb,” ütles keskaja päevade kultuuriprogrammi juht Anne Velt.

Vaata galeriid (19)

“On igati oluline meeles pidada seda, millest me oleme välja kasvanud. Täpselt nii, nagu on rahvakultuuri oluline meeles pidada, on tähtis meeles pidada ka linnakultuuri,” lisas ta.

Neljapäevast pühapäevani toimuvad Tallinna vanalinnas keskaja päevad. Neljal päeval muutub Raekoja plats ja Niguliste kiriku ümbrus õitsvaks hansalinnaks. Keskaja päevade südameks on Meistrite Turg Raekoja platsil, kus ka kõigil neljal päeval pakutakse linnarahvale meeleolukaid kontserte, ülesastumisi ja keskaegset meelelahutust. Muuhulgas on Niguliste mäel on avatud keskaja küla ja toimub rüütliturniir.

Minevikust on palju õppida

“See on praegu ka väga-väga populaarne teema, sest selleks, et teada, kuhu liikuda edasi, peame me teadma seda, kust me tuleme,” nentis Lembe Maria Sihvre, kelle juhtida on keskaja päevade raames Niguliste mäele rajatud keskaja küla.

“Tallinn on ju keskaegne linn ja selleks, et seda mõista ja väärtustada, oleks ju tarvis teada, milline oli tollane elu-olu ja kuidas keskaegne inimene mõtles,” arvas Sihvre, kelle sõnul on tänapäeva tallinlasel keskaegselt linlaselt palju õppida. “Hetkesituatsioonis võiks õppida näiteks seda, kuidas katkuga toime tulla ja teineteist toetada, ” muigas ta.

Anne Velt on seisukohal, et keskaja tallinlastelt võiks õppida elurõõmu ja ise tegemise lusti.

“Neilt võiks õppida, koos olemist, ise, oma kätega tegemist, lugupidamist oma eelkäijate vastu ja elust rõõmu tundmist. Tegelikult oli pimeda keskaja kõrval ka täiesti värviline, lõbus ja elurõõmus keskaeg olemas,” märkis Velt.

Vanalinna mahub ära mitu suurpidu

Tallinna heeroldi, ajaloolase Jüri Kuuskemaa arvates sobivad Keskaja päevad ja Vanalinna päevad üksteist kenasti täiendama.

“Vanalinna päevad on rohkem keskendunud kultuurile ja vaimsusele. Keskaja päevade raames toimub küll ka erinevaid kultuuriüritusi, aga valdavalt on see siiski käsitööliste laat, mis peab meeles vanaaegseid käsitöö traditsioone ja vanaaegseid kostüüme,” sõnas Kuuskemaa.

“Ja kui te mingi käsitöö-asja ostate, ei pakita seda teile kilekotti, vaid püütakse käituda nii, nagu vanad traditsioonid ette näevad. Tegu on toreda sündmusega ja kindlasti üks ei sega teist. “

Kontserte, ülesastumisi ja keskaegset meelelahutust saab linnarahvas nautida kuni pühapäeva, 11. juulini (vt Keskaja päevade programm). Keskaja turg Raekoja platsil ja Keskaja küla Niguliste mäel pakuvad põnevaid tegevusi neljapäeval, reedel ja laupäeval kella 10-18ni ja pühapäeval kella 10-17ni.

Rohkem infot leiab Keskaja päevade kodulehelt.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.