"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Sünoptik: Muhu väina regatil osalejaid ootab pigem nõrk tuul (0)
09. juuli 2021
Albert Truuväärt

Ilmateenistuse sünoptik Kairo Kiitsak märgib, et laupäeval algavast Muhu väina regatist osavõtvaid purjetajaid ootavad suure tõenäosusega ees vaiksed tuuled, vahendas BNS.

“Praeguste mudelarvutuste kohaselt tõotab eesolev periood jätkuvalt kuum tulla. Päevamaksimumid tõusevad Eestis üle 30 kraadi, merel pakub aga pisut jahutust tuul, aga päike on sellegipoolest kõrvetav. Pinnavee temperatuur ulatub meie lahesoppides ja väinades 21-25 kraadini,” märkis Kiitsak. 

Lähiajal valitseb ilma üle Lääne-Venemaal ja Baltimaade piirkonnas kõrgrõhuala, kuid seda survestavad lääne ja lõuna poolt madalrõhulohud. “Sellises piiripealses ning kohati ebamäärases rõhuväljas on tuul enamik ajast pigem nõrgapoolne või mõõdukas, aga väga muutliku suunaga. Esialgu domineerivad lõunakaare tuuled, siis hiljem mõnda aega läänekaare tuuled ja nii edasi – ühesõnaga tuul hakkab palju keerutama ning ei kipu pikalt püsivalt ühest ilmakaarest puhuma,” prognoosib Kiitsak.

Kuna madalrõhulohud avaldavad Läänemere äärsele rõhuväljale mõju, siis tuleb Kiitsaku sõnul kindlasti valmis olla ka lokaalseteks hoovihmapilvedeks ning üksikutes pilvedes ei ole välistatud ka äike. “Selliste pilvede all on tuul puhanguline ja tugev. Küll aga terve päeva kestvat lausvihmasadu ning marutuult mudelite kohaselt oodata pole,” lisas Kiitsak. 

Muhu väina regatt toimub tänavu laupäevast 17. juulini. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.