“Kui vanemad lähevad lahku, on nad ise kriisis ja käituvad sageli nagu lapsed. Nende laps satub siis oma vanemate, kahe väikese lapse tasemel käituva täiskasvanu vahele."

Ly Rüüs, Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna juhataja
Sutt: Eesti eesmärk on kasvada digiriigist innovatsiooniliidriks (0)
09. juuli 2021
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt. Foto: Scanpix

“Eesti majanduse ja digiühiskonna edulugu põhineb avatusel, rahvusvahelisel ambitsioonil ja riskijulgusel. Need omadused on tõstnud meie elatustaseme Lääne-Euroopale lähedale. On aeg astuda järgmised sammud, mis määravad meie tuleviku 10 ja 20 aasta pärast,” ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt.

Sutt andis valitsusele ülevaate innovaatilise Eesti kontseptsioonist, mis seab eesmärgiks Eesti kasvamise digiriigist innovatsiooniliidriks. See hõlmab uusi võimalusi ettevõtluseks, enam teadmusmahukaid investeeringuid, rohkem kõrge lisandväärtusega töökohti ning senisest rohkem koostööd ettevõtete ja ülikoolide vahel. Teisisõnu on tulevikumajandus suurem ja rahvusvaheliselt konkurentsivõimelisem, mis viib kokkuvõttes madalama maksukoormuseni.

Ministri sõnul on edu võti senisest palju suuremad erasektori investeeringud innovatsiooni ning teadus- ja arendustegevusse. „Eesmärk on olla erasektori innovatsiooni ja investeeringute võimendajaks ning luua võimalusi uute strateegiliste ja globaalse haardega ettevõttete tekkeks. Soovime meie IT-sektori edulugudele lisaks kirjutada järgmised ka teistes ettevõtlusvaldkondades,“ rääkis minister.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis koostöös ettevõtjate ja arvamusliidritega välja töötatud kontseptsioon pakub välja ideid, kuidas toetada tulevikumajanduse sündi.

Ministri sõnul tuleb katsetada uudseid võimalusi ka poliitikakujunduses ja luua koos erasektoriga uuenduslikkust soosiv ökosüsteem. “EASi ja Kredexi pinnalt uue organisatsiooni loomine on üks oluline samm riigi võimekuse konsolideerimisel, et toetada erasektori innovatsiooni,” lausus Sutt. Ta rõhutas, et tuleb targalt kasutada ELi uut rahastusperioodi digi- ja rohepöördeks kogu majanduses ning toetada kohaliku kapitalituru arengut, eriti täites need lüngad, kus erakapital vajab kaasinvestorina pikaajalist ja rahulikku institutsionaalset kapitali.

“Maailma geopoliitilised jõujooned on kiires muutuses ja COVIDi tõukel toimub massiivne tarne- ja väärtusahelate ümberpaiknemine. Eesti on nii välisinvesteeringutele kui targale tööjõule endiselt atraktiivne, sest meil on tugev digiriigi kuvand ja hästitoimiv iduettevõtluse ökosüsteem kui järjest olulisemana kasvav tulevikutööstus. Seades ambitsioonikad sihid, olles avatud äriks ja avatud talentidele, on meil kõik eeldused kasutada ära järjekordne sajandi võimalus,” lausus Sutt.

Innovatiivse Eesti kontseptsiooni väljatöötamisse panustasid väliste ekspertidena Robert Kitt, Taavi Madiberk, Kaidi Ruusalepp, Martin Villig, Taavet Hinrikus, Ivo Suursoo, Sten Tamkivi, Aigar Vaigu, Margus Uudam, Ruth Oltjer, Ülo Kaasik ja Viljar Lubi.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.