"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Tallinna Sadama teise kvartali reisijate arv kasvas 12 protsenti (0)
09. juuli 2021
Foto: Albert Truuväärt

Teises kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 5,9 miljonit tonni kaupa ja 596 000 reisijat; võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas kaubamaht 9 protsenti ja reisijate arv 12 protsenti.

Laevakülastuste arv kasvas 14 protsenti 1836 külastuseni. Eesti mandri ja suursaarte vaheline reisijate arv kasvas 55 protsenti, sõidukite arv 51 protsenti ning jäämurdja Botnica prahipäevade arv jäi eelneva aasta tasemele, laeva kasutusmäär oli teises kvartalis 26 protsenti, teatas Tallinna Sadam börsile. 

Tallinna Sadama juhatuse liikme finantsjuhi Marko Raidi sõnul kasvas kaubamaht eelkõige puistlasti ja ro-ro toel.

“Puistlasti kasvu tõi peamiselt väetiste ja teravilja käitlemine. Ro-ro kaupade maht kasvas jätkuvalt tänu liinilaevade külastuste arvu ja sageduse suurenemisele eelkõige Muuga-Vuosaari liinil ning seoses maanteevedude nõudluse kasvuga,” ütles Raid.

“Samas oli eelneva aasta kaubamahu võrdlusbaas mõnevõrra tavapärasest madalam seoses pandeemia alguse negatiivsete mõjudega tootmisele ja tarneahelatele,” lisas ta.

Vedellasti kui suurima lastiliigi maht teises kvartalis ja poolaastas kokku vähenes mõnevõrra, turu üldised trendid teises kvartalis oluliselt ei muutunud.

“Suur osa regiooni vedellastist liigub läbi Venemaa oma sadamate ning ülejäänu osas oleme tihedas konkurentsis paljude teiste sadamatega. Konteinerkauba maht kasvas nii tonnides kui konteinerühikutes hoolimata olulistest tõrgetest konteinervoogude globaalsetes tarneahelates ja märkimisväärsest konteinervedude hinnatõusust,” lisas Raid.

Reisijate arv kasvas teises kvartalis 12 protsenti, kuid poolaasta kokkuvõttes langes 54 protsenti tulenevalt jätkuvatest COVID-19 pandeemiaga seotud liikumispiirangutest ning ebastabiilsest olukorrast tingitud inimeste kindlustunde ja reisimise vähenemisest.

Võrreldes eelmise aastaga oli mais ja aprillis reisijate arv suurem, juunis jällegi oluliselt väiksem kui aasta tagasi. 2020. aastal avati Soome-Eesti piir turistidele ilma piiranguteta juba juuni keskel, aga sel aastal  kehtisid Soome poolsed piirangud töörändele 7. juunini ja turistidele avati piir 21. juunil, kuid seejuures oluliste piirangutega.

“Oleme siiski optimistlikumad kolmanda kvartali suvekuude osas, kuna täna taasavatakse Tallinn-Stockholmi liin ja juba on toimunud ka esimesed kruiisilaevakülastused, millele ootame kruiisihooaja jätkudes lisa,” märkis Raid.

Reisiparvlaevade tegevusmahtudest on näha, et inimesed reisisid sel aastal varasemast oluliselt rohkem Eesti suursaartele – osaliselt seetõttu, et 2020. aastaga sarnaseid siseriiklikke liikumispiiranguid ei kehtestatud. Jäämurdja Botnica jätkas eelmise aastaga samal kursil ning siirdus juuni lõpus Kanadasse Baffini saare lähedale suvetööle.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.