"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
ROOTSLASED TEADSID SELLEST JUBA AMMU VIDEO! Estonia vrakis avastati uued praod (0)
12. juuli 2021
Parvlaev Estonia. Foto: Scanpix

Käimasolevatest uuringutest selgus, et parvlaev Estonia vrakis on veel pragusid, millest rootslased teadsid sellest ammu, ent otsustasid alles nüüd seda avalikkusega jagada, vahendas BNS. 

Video: Madis Veltman, Postimees

Postimehele teadaolevalt olid rootslased pragudest parvlaev Estonia vrakis teadlikud juba enne praeguseid uuringuid. Uurimistöö lõi rootslastele lihtsalt võimaluse teavet kinnitada ja avalikkusega jagada.

Rootsi uudisteagentuuri TT teatel kinnitas Eesti Ohutusjuurdluse Keskus, et uuringute käigus leiti Estonia vrakist kaks seni teadmata pragu, vahendas Aftonbladet.

Andmete ületõlgendamise oht

Rootsi ohutusjuurdluse ameti peadirektori asetäitja Jonas Bäckstrand kinnitas leide. Bäckstrandi sõnul on see huvitav, kuid ütles, et on oht andmete ületõlgendamiseks, enne kui on olemas suurem ja üldisem pilt. “Seetõttu tahame olla ettevaatlikud, et järeldusi ei tehtaks enne, kui meie eksperdid on andmed kokku pannud,” sõnas Bäckstrand.

Ohutusjuurdluse Keskuse juhataja Rene Arikas märkis, et Estonia vrakil avastatud deformatsioonid vajavad täpsemaid uuringuid.

Arikase sõnul alustati täna Estonia vraki juures põhjalikku uuringut 3D skanneriga, mille eesmärk on saada täpsem ülevaade vraki enda seisundist ja vrakki ümbritseva merepõhja seisundist. “Oleme avastanud, et väljaspool vrakki on erinevaid objekte, mis vajavad kindlasti täpsemaid uuringuid. Näha on, et vrakil on erinevates kohtades erineva suurusega deformatsioonid. Et saada ülevaade, mis on deformatsioonide täpsed mõõtmed ja mis võivad olla deformatsioonide tekkepõhjused, on vaja neid kohti kindlasti täiendavalt uurida erinevate nurkade alt nii 3D skanneriga kui ka kinnitada üle allveeroboti uuringuga,” rääkis Arikas. 

“Praegu saab öelda, et kindlasti on tegemist deformatsioonidega, mida on näha erinevates kohtades laeva peal. On näha ka erinevaid tükke ja detaile laiali laeva enda peal kui ka laeva ümbruses,” ütles Arikas. 

Nähtavus vee all on piisav

Tema sõnul on täna plaan selline, et tehakse 3D skanneriga ringi ümber laeva ära, et saada täpsem ülevaade laevakere ja ümbritseva ala kohta. “Homme alustame detailsemate uuringutega objekt objekti kaupa, vaatame lähemalt deformatsioone. Kindlasti need kohad, mis pakuvad praegu huvi, tuleb täiendavalt uurida allveerobotiga,” märkis Arikas. Tema sõnul saadi ka kinnitus, et nähtavus vee all on praegu piisav, et viia läbi uuringud allveerobotiga.

27 aastat pärast traagilist õnnetust, mis nõudis 852 inimelu, tehakse esimesi seaduslikke sukeldumisi vraki juurde. Uute sukeldumiste ajend on dokumentaalfilmis «Estonia – leid, mis muutis kõike» avaldatud andmed, kus Estonia vrakist leiti senitundmatu auk.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.