"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Putukaväila projekt toob Nõmmele liigirikka lilleniidu (0)
12. juuli 2021
Pilt: Nõmme LOV

“Tegemist on pikaajalise ettevõtmisega, niidu kujunemine võtab aega mitu aastat,” ütleb Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis. “Lilleniidu rajamisel on meile appi tulnud AS Mustamäe Haljastus. Nii et kui märkate nimetatud haljasalal masinaid liikumas, siis tähendab see, et oleme niidu rajamisega algust teinud.”

Nõmme otsustas käesoleval aastal anda oma panuse Putukaväila projekti – Hiiule, Pärnu mnt ja Hiiu raudteepeatuse vahelisele ca 3900 m2 alale on plaanis rajada lilleniit. Putukaväil on liigirikas niiduilmeline looduskeskkond, linnaosade vaheline rohekoridor ja liikumisruum inimestele.

Tulevane putukaväil läbib kuut linnaosa, kulgedes kogupikkuses Telliskivi loomelinnakust läbi Kopli kaubajaama, Põhja-Tallinna garaažide vahelise ala ja Merimetsa piki Kristiine, Mustamäe, Haabersti ja Nõmme linnaosa vahelist piiri Hiiu asumini. 

“Tulevikus peaks putukaväilast kujunema elurikas ülelinnaline lineaarpark, uusi rohelisi liikumisühendusi ning mitmekesiseid tegevusvõimalusi pakkuv avalik ruum,” lisab Grete Šillis.

Nõmmele rajatava lilleniidu kooslusesse kuuluv seemnesegu koosneb 23 kodumaise taimeliigi seemnetest. Enamik on mitmeaastased ehk püsikud, pisut on ka iseuuenevaid kaheaastaseid taimi.

“Tuntumad liigid on kollane karikakar, harilik raudrohi, metsporgand, aasristik,” tutvustab Nõmme LOV linnamajanduse osakonna juhataja asetäitja Haidee Kivimägi. “Valitud liigid on laia ökoloogilise spektriga ega nõua väga erilisi kasvutingimusi. Külvamise aja valiku peamiseks kriteeriumiks on piisav niiskusevaru mullas. Külvamiseks sobib eelkõige sajusem ja jahedam aeg, kõige paremaid tulemusi annab sügisene külv, kuna mitmete taimede seemned nõuavad idanemiseks eelnevaid külmakraade.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.