"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Hea uudis e-ostlejatele Mitmetel ostuplatvormidel saab juba käibemaksu tasuda ostu sooritamisel (0)
13. juuli 2021
Pixabay

Lihtsustamaks kolmandatest riikidest Euroopa Liitu tellimist, on alates juulist võimalik mitmetelt ostuplatvormidelt tellides tasuda kuni 150-euroste kaupade käibemaks kohe ostu sooritamisel. See tähendab, et paki Euroopa Liitu jõudmisel ei ole vaja tellijal enam maksta täiendavalt käibemaksu.

1. juulist 2021 rakendus Euroopa Liidus käibemaksumuudatus, millega kaob käibemaksuvabastus väljapoolt Euroopa Liitu tulevatele kuni 22 eurot maksvatele pakkidele, mis seni olid käibemaksuvabad. Sarnaselt üle 22 euro maksvate pakkidega tuleb need nüüd Euroopa Liitu jõudmisel deklareerida ja tasuda käibemaks, kui seda ei ole võimalik teha juba ostu sooritamisel.

„Näiteks AliExpressi, Wishi ja Joomi liitumine IOSS (ehk import one-stop shop) skeemiga tähendab suurt võitu mitte ainult alla 22 eurot maksvate pakkide tellijatele, vaid lihtsustab ka kõikide 22-150 eurot maksvate pakkide tellijate elu,“ ütles Omniva rahvusvahelise segmendi juht Marita Mägi. „Enne juulit pidid 22-150 eurose paki tellijad selle kohalejõudmisel deklaratsiooni vormistama ja käibemaksu tasuma, aga nüüd saab maksud tasuda kohe tellimise hetkel. Loomulikult tervitavad seda lahendust kõik alla 22-euroste pakkide tellijad, kelle jaoks deklareerimise ja käibemaksu tasumise protsess oleks uus – nüüd ei pea nad sellega tegelema.“

Euroopa Liidu territooriumile jõudes tuleb deklareerida siiski ka IOSS skeemiga müüdud saadetised. Kui Omnivani jõuab vabasse ringlusse deklareerimata IOSS pakk, siis võtab Omniva deklareerimistoimingu enda peale ning klient ei pea selle pärast muretsema – kliendini jõuab pakk ilma temapoolsete täiendavate toimingute või kuludeta. Seejuures on aga väga oluline, et saadetise elektroonses infos oleks saatja poolt märgitud korrektne IOSS number. „See on võti, mis annab Maksu- ja Tolliametile kinnituse, et tegemist on usaldusväärse saatjaga, kes on kaupade müügihetkel käibemaksu kogunud ning lubab saadetise deklareerida täiendavalt makse nõudmata,“ selgitas Mägi.

Üle 150 euro maksvate kaupade puhul lisandub tollimaks ning need kaubad tuleb Euroopa Liitu jõudmise järel endiselt kliendil endal deklareerida ning tasuda impordimaksud. IOSS skeemi, mille puhul alla 150 euroste ostude käibemaks kogutakse juba ostu sooritamisel, on rakendanud või rakendamas enamik suuremaid ostuplatvorme.

AliExpressi, Wishi ja Joomi platvormidel tekkis võimalus käibemaks ostu sooritamise hetkel tasuda juba juuli alguses. See tähendab, et kõik pärast seda ostetud kaupade puhul ei pea ostja nende Eestisse jõudmisel midagi täiendavat tegema, deklareerimise eest hoolitseb Omniva ning klient saab paki ilma lisatoiminguteta kätte.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.